En av de äldsta. Kersti Esselwall-Smårs leder en av Equmeniakyrkans rötter i 1800-talet. Foto: Betelkyrkan
Frågan om Equmeniakyrkans äldsta kör engagerar. Nu visar det sig att det finns körer som startade före den i Ljurhalla.
I det senaste numret besökte Sändaren Equmeniakyrkans kör i Ljurhalla utanför Vårgårda, som firade 150-årsjubileum. Sändaren kallade kören för samfundets äldsta, men den utnämningen väckte protester, speciellt från Örebro.
Betelkyrkans kör firade 150 år redan 2018, den startade alltså år 1868.
- Den övade så sent som igår, och vi är stolta över att kören har så gamla rötter, säger föreståndaren Magnus Kronberg.
Kören övar varje vecka och sjunger en gång i månaden i gudstjänsten. Det är en klassisk kyrkokör.
- Det är några som varit med länge, sedan 1960-talet. Församlingen har satsat på kören, sedan 1970-talet har det funnits en anställd körledare. Det är en viktig del av församlingslivet, säger han.
Kjell Lönnå var aktiv i en av de äldsta körerna
Betelkyrkan tillhörde Svenska baptistsamfundet, och Magnus Kronberg tipsar om att det finns en ännu äldre kör med baptiströtter i Sundsvall, Elimkören. När Sändaren kontaktar Baptistkyrkan Sundsvall visar det sig att kören grundades redan år 1857. Det finns dock ett aber, den upphörde för fyra år sedan.
- Det var en stor sorg i själen när kören lades ner, eftersom den hade så gamla anor. Den hade varit igång oavbrutet fram tills dess, säger föreståndare Elisabeth Ågren.
Kören hade en rik historia, bland annat hade körprofilen Kjell Lönnå, som växte upp i Elimförsamlingen, varit en del av den.
Göteborg har en gammal kör
Även i församlingar som tillhörde Svenska missionsförbundet finns fler gamla körer. En av medlemmarna i kören i Betlehemskyrkan i Göteborg har letat fram uppgifter som visar att den kören grundades 1867, men förmodligen har den äldre rötter än så.
Den nuvarande körledaren Ulrika Henkelman tycker inte det är så viktigt vilken kör i Equmeniakyrkan som är äldst, men är glad över att kyrkokörerna uppmärksammas.
- Det är häftigt med körer som hållit på så länge, som varit så beständiga, säger hon.
Hon berättar att det idag är svårt att hålla liv i de klassiska fyrstämmiga kyrkokörerna. Det är speciellt mansstämmorna som tunnas ut när de sjungande männen blir färre.
- Och så är det vanligare med projektkörer, det är svårare att få människor att fortsätta vecka efter vecka, säger hon.
Känner du till en gammal kör? Hör gärna av dig till Sändaren.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR