Claudia Wallins bok om svenska politiker blev en bestseller och politiskt slagträ i hennes hemland Brasilien. Nu lanseras den internationellt.
Sändaren mötte BBC:s världskorrespondent för ett samtal om EU-val, ökad korruption, kulturkrocken med det sekulariserade Sverige och varför evangelikalernas framgångar i Brasilien skrämmer henne.
Det är inte många veckor kvar till EU-val. Som skräckexempel för ett hårdare, kallare Europa lyfts ofta figurer som den ungerska premiärministern Viktor Orbàn och Italienska nationalisterna i Lega Nord fram.
Många av de mer högljudda nationalistfraktionerna lyfter i sin tur ofta det öppna Sverige som skräckexempel. Landet som tar emot allt och alla och står med öppna armar för en ökad invandring - även när konsekvenserna blir ökad kriminalitet och brutalitet. Så går historien.
Är det så? Och hur ser resten av Europa, och världen, egentligen på svenska politik?
En som borde veta är BBC:s världskorrespondent i Stockholm, Claudia Wallin. Som dessutom är en av Sveriges mer okända bästsäljande författare - med en bok som handlar om just svenska politiker.
– Utomlands är man fascinerad av Sverige, svenska politiker och er demokrati. Jag med, även om jag nu bott här sedan 2003.
Men tvärtemot vad vi själva kanske tror är det inte bilden av Sverige som varken så kallade naiva godhetsknarkare eller humanitär stormakt, som dominerar. I den mån vårt land kan skiljas från Schweiz är det bristen på korruption som fascinerar.
Det märkte Claudia när hennes bok Sweden – the untold history (Sverige – den okända historien) gavs ut i hennes hemland Brasilien 2014.
– Folk kunde inte tro att svenska politiker både cyklar och tar tunnelbanan till riksdags- och stadshusen. Eller en sådan sak att de flesta politiker på lokal nivå arbetar oavlönat. I Brasilien är det ofta så att även lokala politiker har höga löner och upp till 15 tjänstemän anställda. Riksdagsledamöter kan ha så mycket som 50 tjänstemän som hjälper dem i arbetet. Då är det inte så svårt att se hur man anställer vänner och bekanta och det blir snabbt korrupt, berättar Claudia.
Att en brasiliansk politiker skulle ta cykeln får Claudia att skratta till.
– Nej nej, det är de finaste bilarna och ofta egen chaufför som gäller, även på lokala nivåer många gånger. Men det är inte bara i Brasilien folk lyfter på ögonbrynen. I många länder tycker man att det är väldigt roligt med reportage om de svenska politiska ”skandalerna” – som att en riksdagsledamot tagit taxi istället för bussen, säger hon.
Men hon är allvarlig när hon säger att det samtidigt är något som andra länder beundrar. Sverige står för en öppenhet och demokrati som är unik på många sätt, menar hon.
Efter att hennes bok kommit ut i Brasilien bjöds hon in till TV-shower, boken användes i politiska debatter och under fotbolls-VM hade fans tagit med sig banderoller med budskap som ”Sverige – ge oss era politiker, våra suger”.
Hennes egen fascination för systemet började när hon chockad såg (dåvarande utrikesminister) Carl Bildt köra sin egen kundvagn i affären. Därefter mötte hon höga politiker på tunnelbanan och lite varstans.
Carl Bildt själv var en av gästerna när hon för några veckor sedan hade releasefest för boken som nu lanseras på engelska.
Tror du den kommer få lika stort genomslag i engelsktalande länder?
– Jag tror den svenska demokratin fascinerar på de flesta platser utanför Norden. Det finns såklart problem här med, men Sverige visar att det går att bygga en demokrati där korruptionen är väldigt låg i global jämförelse. Eftersom människor är desamma överallt inspirerar det till att det går att göra på fler ställen.
Kanske är det någonstans där samtalet är tillbaka i EU. Skillnaden mellan mediebevakning nationellt och på europanivå skenar, EU anklagas för att vara korrupt i jämförelse med Sverige. Och finns det en risk att europeisering och globalisering av politiken ger svenska politiker dåliga vanor?
– Nog ökar korruptionen här också, och det tror jag att Sverige behöver vara mer beredda på. Man är ovan vid vissa problem och frågor, tror hon. Vilket märks inte minst inför EU-valet.
Claudia har än så länge främst lagt fokus på den svenska politiken. Men som brasilianare är skillnaden i religiositet minst lika påtaglig.
– När jag flyttade hit med min man var jag så fascinerad av att jag inte kunde hitta någon som trodde på Gud. Det är otänkbart hemma, men jag går till katolska kyrkan här i Stockholm och har byggt ett litet altare i sovrummet hemma. Jag tror min man egentligen tycker om det, säger hon och skrattar.
Ändå har svensk och brasiliansk religiositet rätt täta band. Inte minst i den växande brasilianska pingströrelsen, en gång startad av svenska missionärer.
– En tredjedel av Brasiliens befolkning är med i en evangelikal kyrka nu. Men det man ska ha klart för sig är att en hel del av de här kyrkorna inte är något annat än business, säger hon och utvecklar:
– Vi talar inte om de etablerade evangelikala samfunden, de gör mycket bra. Men kyrkorna i Brasilien är skattebefriade och många ”pastorer” startar sina egna kyrkor för att göra pengar. De kör runt i feta bilar och bor i lyxvillor på församlingsmedlemmarnas bekostnad. Det finns exempel där pastorer sålt mark i himlen, du vet, det är riktigt läskigt. De här rörelserna är starka, många är också politiskt aktiva och inte minst (president) Jair Bolsonaro hämtar en hel del stöd från den här gruppen.
Wallin berättar att det chockerar nästan lika mycket i Brasilien att svenska kyrkor betalar skatt.
Kanske blir det därför med svensk religiositet som hennes nästa bok ska skaka om världen.
Fakta: Claudia Wallin
Gör: Jobbar som korrespondent för internationella BBC, baserad i Stockholm. Tidigare bland annat Europachef för TV Globo.
Bor: Stockholm
Hur hamnade du i Sverige: Flyttade till Europa och bodde länge i London där jag träffade min man som var från Sverige. 2003 flyttade jag hit.
Vad handlar dina reportage om Sverige oftast om: Det är olika såklart, men mycket är ändå kring den svenska jämställdheten, politiken och miljöfrågor. Där är Sverige långt framme.
Aktuell som: Författare till boken Sweden – the untold story. Boken som skakade om Brasilien är nu släppt i reviderad, internationell upplaga.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR