Skärgårdstur med andakt stärkte metodistisk gemenskap

metodister

Under den stora metodistkonferensen i Göteborg fick deltagare från hela världen möjligheten att besöka församlingar i skärgården. Varje utflykt blev fullbokad.  Foto: Jonatan Sverker

En av höjdpunkterna under metodistkonferensen blev andakterna ute på Göteborgs öar.

Överfarten mellan Lilla Varholmen och Björkö tar bara fem minuter med den gula bilfärjan, men det är tillräckligt med tid för att biskopar, präster och lekmän från Korea, Ghana och USA ska hinna få fram sina mobiltelefoner och ta selfies med hav, klippor och den blå himlen i bakgrunden.
– Det här är som Mombasa. Vi har också en färja som vi åker med till fastlandet, säger biskop Charles Makonde från Kenya.

Andakten höjdpunkten

Skärgården är exotisk för de flesta, och en möjlighet att se mer av Sverige än insidan av Svenska mässan och några kvarter av Göteborg. Men för de flesta verkar höjdpunkten inte varit själva naturupplevelsen utan andakten i Björkö Equmeniakyrka.
 

metodister

Många svarta amerikaner tillhör metodistkyrkor. Nellie Williams, Clarence Kelby Heath och Lakisha Heath från USA kände sig hemma i Björkös Equmeniakyrka.  Foto: Jonatan Sverker

Det är pastor Emma Rudäng som tar emot de hundra metodisterna i kyrkan, de får knö sig ner i ­bänkarna för att få plats. Även om somligt är annorlunda, uppstår snart en gemenskap. 
Under andakten sjungs How great thou are, den svenska psalmen som blivit en av världens mest älskade, och afrikaner, amerikaner och svenskar ställer sig upp tillsammans när sången fyller kyrksalen. 

Kristna ljus i världen

Emma Rudäng utgår i sin betraktelse från fyren, en vanlig syn i skärgården, och framhåller att kristna också får vara ljus i världen. Det hörs många amen från de svarta amerikanska metodisterna som sitter längst fram. Sedan blir det fika, och jublet blir stort över kaffe och bulle.
Biskop Clarence Kelby Heath och Lakisha Heath från Alabama i USA är glada över utflykten.
– Andakten var en kombination av olika kulturer, där alla fick plats. Vi känner oss som ett i Kristus när vi lovsjunger tillsammans, säger Clarence.
Även pastor Kipyung Nam, från Korean Methodist Church, är glad över att han följde med till Björkö.
– Det är lite samma känsla som i Sydkorea, jag känner mig hemma här. Det blev stark lovsång när vi kom samman från olika kulturer och länder. Vi blir som ett i sången, säger han.
 

metodister

Det har stått ett missionshus på samma plats på Björkö sedan 1883. Men detta är troligen första gången som kyrkan helt fyllts av metodister.

Emma Rudäng är glad över att få besök från metodisterna. Hon ser det som en påminnelse om hur global kyrkan är. 
– Jag var med på den inledande gudstjänsten i Svenska mässan och det är mäktigt när vi är så många. Men i en liten kyrka så möter man varandra på ett annat sätt, säger hon.

Besök av hundra metodister

Och det gör avtryck på Björkö att få besök av hundra metodister.
– Vår ICA-handlare, som vi fick bullarna av, var väldigt nyfiken. Och vi kommer få många frågor av öbor om varför två bussar stannade utanför kyrkan, säger hon och skrattar.
Förutom Björkö besöktes även Equmeniaförsamlingarna på Styrsö och Hönö. Bakom skärgårdsutflykterna står Equmeniakyrkan, men initiativet kom från World Methodist Council.

Dela gemenskap

– De önskade att det skulle finnas en möjlighet att se något mer, och att få dela gemenskap med kristna i en lokal församling, säger Elisabeth Lindgren, från Equmeniakyrkan, som arbetat med utflykterna.
De berättar att reaktionerna har varit översvallande.
– Deltagarna har mött kristna öbor, men har också fått med sig lite av svensk miljö och historia, säger Sofia Rosén från Equmeniakyrkan, som också planerat besöken.

Som många av öarna i Göteborgs skärgård berördes Björkö av väckelsen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA