Bild från barnarbet i Afghanistan. Foto: Ebrahim Noorozi/TT
SÄNDAREN I BRYSSEL. 28 miljoner människor runtom i världen arbetar under slavliknande förhållanden. På tisdagen röstade EU-parlamentet för en lag som förbjuder produkter som tillverkats med tvångsarbete.
Med bred majoritet, 555 röster av 705, antog EU-parlamentet på tisdagen en förordning som beskrivs som ett första steg för att sätta stopp för det moderna slaveriet. Det handlar om cirka 28 miljoner människor runtom i världen som är i händerna på människohandlare eller stater och utnyttjas som arbetskraft med ingen eller nästan ingen ersättning.
– Europa kan inte exportera sina värderingar och samtidigt importera produkter som är tillverkade med tvångsarbete, säger Maria-Manuel Leitão-Marques, EU-parlamentariker och en av två föredragande i denna fråga.
En av de största framgångarna
Maria-Manuel Leitão-Marques är från Portugal och ingår i den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet:
– Att EU äntligen förbjuder de här produkterna är en av de största framgångarna för den här mandatperioden, säger hon.
Den andra föredragande i ärendet är Samira Rafaela, liberal från Nederländerna. Hon kallar beslutet för historiskt och banbrytande.
– Den här regleringen skiftar makten från de som exploaterar människor till konsumenter och anställda, och innehåller möjligheter för offren att få hjälp.
Tvångsarbete en miljardindustri
Internationella arbetsorganisationen, ILO, uppskattar att tvångsarbete genererar 217 miljarder euro om året i illegala vinster och den siffran har ökat dramatiskt, med 37 procent sedan 2014.
Tvångsarbete förekommer i både privata och statliga företag, till exempel i textilindustrin, men också inom exempelvis framställningen av solpaneler som i hög grad importeras från Kina.
– Verkligheten är att vi alla, på ett eller annat sätt, är sammankopplade med detta problem. Till exempel genom vad vi har på oss, kläderna som vi använder, är tvångsarbete närvarande också i detta rum, säger Samira Rafaela till journalisterna i EU-parlamentet.
Maria-Manuel Leitao-Marques och Samira Rafaela. Foto: EU-parlamentet
En gamechanger
Tillsammans med exempelvis den nya lagen om företagens ansvar kallar hon förordningen för en ”game changer”. Företag, industrier och hela branscher kommer att behöva göra en verklig ansträngning för att garantera att deras verksamhet är etisk och hållbar och respekterar mänskliga rättigheter genom hela leveranskedjan.
– 2024 är leveranskedjorna beroende av människor som lever under slavliknande förhållanden. Det är ansikten och namn och berättelser bakom alla dessa missförhållanden som vi måste erkänna, säger Samira Rafaela.
Nu har medlemsländerna tre år på sig att införa förordningen i nationell lagstiftning, men det är tillåtet att agera fortare. När lagen är på plats kan produkter som misstänks vara tillverkade med tvångsarbete anmälas till behörig myndighet, antingen i det aktuella medlemslandet eller, om produkten är tillverkad utanför EU, till EU-kommissionen.
Uppdatering av förordningen
På tisdagen röstade en bred majoritet även för en uppdatering av EU-direktivet om förebyggande och bekämpande av människohandel. Även gemensamma regler för att främja reparation av varor antogs i bred majoritet. Den så kallade ”rätten till reparation” syftar till att förlänga produkters livslängd genom olika åtgärder som stärker konsumenters rättigheter och incitament att få en produkt reparerad i stället för att slänga och köpa nytt.
På onsdagen väntas parlamentet anta den första EU-lagen någonsin som ska förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Parlamentet väntas också ge grönt ljus till EU:s nya krav på företagens sociala och ekologiska ansvar. Det är bara några exempel på närmare 90 lagförslag som behandlas under den pågående plenarsessionen i Strasbourg den 22–25 april, den sista i den här mandatperioden. Därefter tar valrörelsen vid för de parlamentariker som hoppas på att bli omvalda i EU-valet i juni.
Fakta: Fakta om ”Förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete på unionens marknad”
Ansvarig myndighet ska ha ett riskbaserat förhållningssätt och utreda misstänkt tvångsarbete enligt en stegvis procedur baserad på fakta och bevis.
En gemensam databas ska skapas för att göra informationen om förekomst av tvångsarbete tillgänglig för såväl konsumenter som producenter och intresseorganisationer.
Små- och medelstora företag ska få en egen sajt med riktlinjer för hur de kan agera när de konfronteras med tvångsarbete.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR