Att lyckas integreras i samhället är näst intill omöjligt när ens barn befinner sig i en utsatt situation i ett annat land. Och kraven som ska uppnås för att få hit den man älskar är för höga. Det menar Sociala Missionen i en rapport som nu lämnas till politikerna som utreder frågan.
I augusti presenteras ett förslag på hur reglerna runt migration kan förändras. En brännande fråga är familjeåterförening.
— Familjeåterförening är en viktig mänsklig rättighet, och en förutsättning för att människor ska kunna rehabiliteras och integreras. Utan familjen funkar det inte, för det är det enda man tänker på. I vår rapport vill vi lyfta fram människorna bakom statistiken, säger Erika Ershammar, verksamhetsansvarig för flyktingfrågor på Sociala Missionen.
Det senaste året har en parlamentarisk kommitté om den framtida svenska migrationspolitiken jobbat för att förändra och förnya regler som styr migrationen. I kommittén finns alla riksdagens partier representerade. Sociala Missionen, en förening med förankring i Equmeniakyrkan, uppfattar att den politiska strömningen går åt fel håll särskilt i fråga om familjer.
– Därför är det viktigt att lyfta fram det personliga perspektivet, det mänskliga lidandet bakom regelverket, säger Erika Ershammar som skrivit rapporten tillsammans med Elias Nygren.
Rapporten har rubriken ”Försörjningskravet, berättelser om splittrade familjer” och sätter ljuset på den omöjliga situation som reglerna skapar och smärtan det innebär för familjemedlemmar att leva åtskilda år efter år.
Sex personer berättar hur de kämpar med språket, bostad, jobb och pappersexercis. Och om frågorna från deras barn som lever i utsatta flyktingsituationer i en annan världsdel.
”Älskar du mig inte mamma? Är det därför jag inte får komma?” undrar sonen i Etiopien när han pratar med mamma som inte får ta hit honom därför att hon pendlar för långt till jobbet. Bostäder finns på småorterna och jobben i storstäderna.
– Argumenten mot familjeåterförening är att man inte kan ta hit hur många som helst, att föräldern först ska integreras. Vi menar att det är fel, människan fungerar inte så, säger Erika Ershammar.
– Drömmen är att vi ska återgå till att vara ett föregångsland för asylrätten och mänskliga rättigheter, där människor vet att de är trygga och kan etablera sig.
Ershammar berättar att kravet på försörjningsstöd för flyktingar i flera fall är större än riksgenomsnittet av socialtjänstens bedömningar om hur en svensk kan försörja sin familj.
— Vi vill peka på det orimliga när man i princip kräver fast anställning och lägenhet med förstahandskontrakt. Även som etablerad svensk är det svårt att få till.
Nu hoppas Sociala Missionen att kunna påverka politikernas utredning genom att berätta om människorna som de möter i sin rådgivande hjälpverksamhet.
Erika Ershammars personliga erfarenhet är att det som verkar omöjligt kan gå.
– Jag har fått följa med till Arlanda och se när mamma och barn möts för första gången på fem år. Sådant bär jag med mig för att orka jobba med tuffa ärenden som ofta får avslag.
Fakta: Sociala missionen
Arbetar med att bekämpa orättvisor, ge råd, stöd och driva opinion på det sociala/diakonala området. Huvudmän är ett 30-tal Equmeniakyrkoförsamlingar i Stockholmsregionen.
Föreningens jurister och socionomer ger kostnadsfri rådgivning och stöd i flyktingfrågor och sociala frågor.
Sociala Missionen ingår i SKR:s arbetsgrupp för migrationsfrågor.
Rapporten hittar du på www.socialamissionen.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR