Få konflikter i världen delar opinionen som den mellan Israel och Palestina. Hamas terrorattack den sjunde oktober i fjol och det efterföljande blodiga Gazakriget har ökat polariseringen än mer. Skiljelinjerna skär också mitt genom partier. I detta landskap navigerar föreningen Socialdemokratiska Israelvänner.
– Många av våra medlemmar har judisk bakgrund, att bekämpa antisemitism är en viktig uppgift. Vi vill vara solidariska med Israel ur ett socialdemokratiskt perspektiv, säger organisationens ordförande Kristofer Åberg.
Föreningen bildades 2011 och har ett sextiotal medlemmar.
Har intagit olika hållningar
Socialdemokraterna har under årens lopp intagit olika hållningar till Israel. Från en positiv inställning under den judiska statens första årtionden (då också det israeliska arbetarpartiet var statsbärande), till ett mer kritiskt förhållningssätt där den palestinska situationen också uppmärksammades.
Under Göran Perssons statsministertid blev partiet återigen mer Israelvänligt, för att ta en ny vändning i samband med att den dåvarande S-regeringen med Margot Wallström som utrikesminister erkände Palestina som stat. Då var kontakterna bottenfrusta. Wallströms efterträdare Ann Linde tinade upp dem något.
– Partiets ledning har tydligt tagit avstånd från terrorism, men på lägre nivåer har enskilda övertramp skett, säger Åberg som särskilt pekar ut Socialdemokraternas religiösa sidoorganisation Tro och solidaritet:
– Tyvärr de som skapat flest skandaler kring antisemitism genom bland annat inbjudna gäster. Man undviker att nämna Hamas terrorattack.
Under Göran Perssons statsministertid blev Socialdemokraterna mer Israelvänliga. Foto: Dan Hansson/TT
I samband med staten Israels 75-årsjubileum i fjol beklagade han sig inför Göran Persson att det inte är lätt att vara S-märkt Israelvän när även andra sidoorganisationer – enligt Åberg – som kvinno-, ungdoms- och studentförbundet fallit in i samma ensidighet.
”Välkommen i klubben”, svarade Persson dystert.
Kallar sig då Socialdemokratiska Israelvänner sionistiskt?
– Vi använder inte ordet, men i och med att vi ställer upp för Israels rätt att existera är vi ju det. – Däremot tar vi avstånd från högersionism.
Tar avstånd från bosättarpolitik
Ja, den högerextrema Netanyahuregeringen har man inget till övers för; likaså tar man bestämt avstånd från den aggressiva bosättarpolitiken på Västbanken.
I dag är den israeliska vänsterns och fredsrörelsen tillbakapressad. Det en gång så stora arbetarpartiet är reducerat till ett småparti.
Gazakriget har rasat sedan Hamas terrorattack. Tiotusentals palestinier har fått sätta livet till och förhållandena på den tättbefolkade Gazaremsan beskrivs som outhärdliga idag. Israel möter mer och mer internationell kritik.
– Det vore eftersträvansvärt med ett eldupphör, formulerar sig Kristofer Åberg försiktigt.
Ser dystert på framtiden
Kan då permanent fred nås? Organisationen är för en tvåstatslösning. Åberg ser dystert på den nära framtiden, klyftorna är så djupa.
Hans egen politiska utveckling är inte ointressant. Uppvuxen i Borås blev han fostrad i propalestinsk vänster.
– Men ju mer jag läste desto mer insåg jag att frågan inte är svartvit.
– Debatten präglats av rasistiska hatstormar där antisemitismen är närvarande.
Detta gjorde att han för ett tiotal år sedan bytte åsikt.
– Men det är att kämpa i motvind!
- Sändaren har erbjudit Socialdemokrater för tro och solidaritet att kommentera kritiken. Organisationen har dock valt att avstå från att gå i polemik.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR