KYRKOLEDARVALET Tiden börjar nu rinna ut för församlingarna att föreslå ny kyrkoledare för Equmeniakyrkan. Sändarens rundringning pekar på att Karin Wiborn och Niklas Piensoho är de populäraste kandidaterna. Men många församlingar har ännu inte bestämt sig.
Sändaren kunde nyligen avslöja att flera församlingar tänkte nominera Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiakyrkan Stockholm, som ny kyrkoledare när Lasse Svenssons mandattid går ut nästa år.
– Han kan ge den där extra spetsen, han är både inkluderande och omtyckt, säger exempelvis Sune Grafström, ordförande i Equmeniakyrkan Upplands Väsby. Där föreslår man Piensoho som kyrkoledare och Karin Wiborn som biträdande.
– Men vi kan också tänka oss den tidigare regionledaren Peter Bernhardsson som kyrkoledare. Han är en härlig kille med goda ledaregenskaper.
Föreslår Piensoho
Också Andreasförsamlingen Fjällstugan, Jönköping, föreslår Piensoho.
– Han har precis det vi efterlyser. Han är en inspirerande visionär som är van att driva förändringsarbete, som han visat i Filadelfiakyrkan. Det är viktigt för oss i Equmeniakyrkan som nu tappar folk, säger pastor David Lund, som också berättar att församlingen nöjt sig med det enda förslaget
Även Strandakyrkan, Mönsterås, som är dubbelansluten till pingst, är intresserad av Niklas Piensoho, avslöjar pastor Josué Leones. Men församlingen har ännu inte lämnat något förslag.
Rakt motsatt åsikt
Men det finns också många församlingar som har rakt motsatt åsikt.
– Vad gäller Niklas Piensoho, så är min spontana känsla att man inte behöver gå till andra samfund, när vi har hundratals egna pastorer, säger Henrik Fransson, från S:t Jakob i Göteborg.
Han tycker i stället att pastor Robert Eriksson från Betlehemskyrkan i Göteborg, skulle passa bra, men understryker att det är hans eget förslag, inte församlingens. S:t Jakob hör till de många församlingar som ännu inte bestämt sig,
– Vi har följt diskussionen kring Niklas Piensoho, men eftersom vi är ett relativt ungt samfund, som behöver stabilitet, känns det konstigt att utse någon som inte varit aktiv hos oss under de senaste tio åren, säger Greger Hjelm från Immanuelskyrkan, Stockholm. Där föreslår man i stället de biträdande kyrkoledarna Karin Wiborn och Joakim Hagerius.
Får högt betyg
Och även om man ännu inte beslutat sig verkar de flesta församlingar ändå luta mot de nuvarande biträdande kyrkoledarna. Både de två och avgående Lasse Svensson får högt betyg av församlingarna, för att ha hållit ihop och utvecklat en spretig och diversifierad kyrka.
Särskilt Karin Wiborn vill många se som nästa kyrkoledare.
Betlehemskyrkan i Gävle är en sådan församling, som samtidigt föreslår Equmenias tidigare ordförande Carin Dernulf eller regionledare i öst, Johan Einarsson. som biträdande ledare.
– De två har både erfarenheter av att leda stora organisationer. Karin Wiborn har en väldigt bred erfarenhet och en personlighet som passar bra för uppdraget, säger pastor Patric Forsling.
Och vilka egenskaper är det då som församlingarna efterlyser hos sin blivande ledare?
Stark röst i samhällsdebatten
Framför allt en teologiskt reflekterad och stark röst i samhällsdebatten, anser majoriteten av de församlingar Sändaren talat med.
Men som i nästan alla kravprofiler finns många önskningar och drömmar, ibland nära nog oförenliga.
– Någon som kan kommunicera våra värderingar, som har gräsrotskänsla och är demokratisk. Det ska inte vara någon oneman- show, säger Greger Hjelm, ordförande i Immanuelskyrkan.
– Vi tror på ett inspirerande ledarskap, någon som vågar ta ut rikntingen. En strateg som kan se framåt och våga ta svåra val, säger Daniel Demming, församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan Fiskebäck. Vem det blir har församlingen dock ännu inte hunnit bestämma, eftersom medlemmarna utsett hela åtta olika kandidater att välja mellan.
Förutom ett brinnande samhällsintresse ska den nya kyrkoledaren också sätta den andliga tonen i kyrkan, det är viktigt för identiteten, anser Henrik Fransson, och många med honom.
Josué Leones, från Strandakyrkan i Mönsterås understryker också att identitetsfrågan i är viktig.
– Vad har vi för vision? Vart är vi på väg? Den enkät som Equmeniakyrkan skickade ut till församlingarna för en tid sedan ställde just den typ av frågor som borde vara i centrum, säger han, och fortsätter:
Mötet med Kristus
Vad är Equmeniakyrkans gåva till samhället och världen? Vi behöver engagera oss, integrera oss. För vad blir annars resultatet? Evangeliet förtunnas. Mötet med Kristus måste tydliggöras, genom evangelium.
En stark ledare som agerar utåt och lyssnar inåt alltså.
– Någon som för kyrkans talan, Någon som samtidigt är demokratisk och står stark i mångfaldsfrågor, anser Eva Larsen, pastor och föreståndare. Norrmalmskyrkan, Stockholm.
– En kyrkoledare måste ha intresse för att arbeta för allas lika värde, särskilt hbtq-plus, understryker hon.
– Dessutom tycker vi att en ny kyrkoledare specifikt behöver ha kännedom om storstadsförsamlingarnas särskilda utmaningar och möjligheter, det saknar vi lite i dag.
Viktigt för den lokala församlingen
Sammanfattningsvis kan konstateras att valet av kyrkoledare är viktigt för den lokala församlingen.
– Inte i vår vardag. Då är vi mer beroende av människor i vår närhet. Men samtidigt är vi ju, och vill vara, en del av en större gemenskap, så det är tudelat, förklarar Patric Forsling.
– Församlingarna inom Equmeniakyrkan är ju självständiga, men samfundsgemenskapen är ändå väldigt viktig för oss, säger Greger Hjelm.
– I Immanuelskyrkan har vi ju mycket mångfald och många diskussioner och då är det viktigt att visa att vi tillhör ett samfund, med tydliga värderingar och en demokratisk uppbyggnad.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR