Spårvagnsreklam ledde människor till Alphakursen

På bussar och spårvagnar har göteborgarna fått veta att det finns mer i livet. Foto: Alpha Sverige

I Göteborg har 31 församlingar gått samman i en stor annonssatsning på Alpha. I Equmeniakyrkan i Fiskebäck ser man resultaten.

Den som åkt kollektivtrafik i Göteborg har kunnat se reklamen på bussar och spårvagnar, uppmaningar om att våga vara nyfiken och upptäcka mer av livet. Bakom annonskampanjen står ett 30-tal församlingar i Göteborgstrakten som alla bjuder in till Alphakurser.

En av församlingarna är Equmeniakyrkan i Fiskebäck. Till den kurs som startade i slutet av augusti var 21 personer anmälda.

- Av dem var en stor majoritet personer som var helt nya för mig. Det är dels personer som församlingsmedlemmar bjudit med, dels folk som sett reklamen, blivit nyfikna och anmält sig. Det har verkligen överträffat våra förväntningar, säger pastor Daniel Demming.

Haft svårt att nå utanför församlingen

Församlingen har haft liknande kurser under en längre tid, men har upplevt det som svårt att nå utanför församlingen. När man fick höra talas om den gemensamma satsningen på Alpha blev det en ingång.

- Vi tyckte det var spännande att vara med, säger han.

Equmeniakyrkan i Fiskebäck samarbetar med andra kyrkor i närområdet om upplägget. Om någon som är intresserad inte har möjlighet att delta i just deras kurs så finns alternativ.

- Då har vi kunnat hänvisa till andra och har skickat vidare, säger han.

Föddes i ekumeniskt samarbete

Lars Björkqvist, som är kårledare i Frälsningsarmén i Göteborg, har suttit med i arbetsgruppen för satsningen. Han berättar att idén föddes i samband med den ekumeniska satsningen som gjordes när Göteborg firade 400 år, Hjärta Göteborg.

- Det blev ett stort ekumeniskt engagemang. Vi var flera pastorer efteråt som kände att vi ville ta vara på den enhetskänslan, säger han.

Eftersom många församlingar var engagerade i Alpha blev det en naturlig fortsättning. Resultatet blev inte bara annonssatsningen, utan även en ledarutbildning.

- Det har varit fint gensvar.

De vet inte hur många som anmält sig tack vare kampanjen, och Lars Björkqvist menar att det kan vara svårt att mäta. Han är dock övertygad om att kampanjen haft en positiv inverkan, som att kristna känt sig frimodigare att bjuda med sig vänner till Alphakursen.

Det har märkts inte minst i Frälsningsarmén i Göteborg. De har nu fem samtalsgrupper igång, tre på svenska och två på persiska.

- Det är tydligt att Alphakursen skapar en avslappnad atmosfär där människor känner sig hemma och öppnar sig. Vi lyssnar till vad varje person vill dela, och det finns inget fördömande och snabba svar.

Taggar:

Alpha Sverige

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA