Den svenska ekonomin har tvärstannat.
Men inom Equmeniakyrkan är trenden inte lika tydlig.
Betlehemskyrkan i Göteborg har till och med sett ett ökat givande.
Inställda gudstjänster och medlemmar som är rädda för att förlora jobbet. Vårens coronapandemi skulle kunna innebära ett ekonomiskt ras för församlingar och samfund. Men George Olvik, som är kommunikationschef på Equmeniakyrkan, ser ingen omedelbar anledning till oro.
— Vi har jobbat mycket med att människor ska använda autogiro, och det påverkas ju inte, säger han.
Samtidigt är det för tidigt att avgöra utfallet av de nationella insamlingarna. Insamlingsbreven fortsätter att skickas ut, men man vet ännu inte hur stor responsen blir.
— Det som kommer påverkas är kollekterna i församlingarna, som möjligen inte kommer att bli lika stor, säger han.
Samfundets personal brukar också besöka församlingar och berätta om det arbete som görs. Alla sådana resor är inställda och de kollekter som skulle ha samlats in försvinner.
Kyrkoavgiften är viktig för samfundets ekonomi. Det är en stabil intäkt även i en kris.
— Den brukar alltid öka år från år. Men det klart att den kan sjunka om människor skulle förlora sina jobb. Det är en faktor man kanske inte alltid tänker på, säger han.
George Olvik är imponerad av hur församlingarna har ställt om i krisen, och bland annat satsat på webbsändningar. Ett exempel på det är Betlehemskyrkan i Göteborg, som har fått stort genomslag med sina sändningar.
— Vi möter tio gånger fler människor genom dem än vi gjorde en vanlig söndag, säger Robert Eriksson, som är föreståndare i församlingen.
Genomslaget visar sig i givandet. Genom swish kan man ge även om man sitter framför datorn, och församlingen har faktiskt ökat sina kollekter under krisen.
— Fler uppskattar det vi gör och vill vara med och bidra. Vi känner en stor tacksamhet över att kunna betyda något i en svår situation och skapa gemenskap genom sändningarna.
Församlingen äger fastigheter och aktier, och har en stabil ekonomisk grund.
— Men vi är vaksamma och pratar mycket om hur ekonomin kan påverkas på längre sikt i en lågkonjunktur, säger han.
I Eksjö är de ordinarie gudstjänsterna inställda, men Missionskyrkan har istället vandringsgudstjänster utomhus med kollekt. Enligt pastor Urban Gustafsson ser man ännu inte några tecken på att givandet minskar.
— Det är lite tidigt att svara på. Men vår kassör har sagt att för mars såg det ut som vanligt, trots att vi hade två inställda gudstjänster, säger han.
Församlingen har också uppmanat sina medlemmar att använda autogiro.
I Betel Stöde utanför Sundsvall innebär de inställda gudstjänsterna ett ekonomiskt avbräck. Även om huvuddelen av gåvorna kommer via autogiro samlas drygt 30 procent in genom kollekt i samband med gudstjänster.
— Än så länge har vi inte haft andra aktiviteter för att fylla det tappet, men blir det långvarigt måste vi komma ut till våra medlemmar och uppmana dem att ge på annat sätt, säger Lennart Svensson, som är ordförande.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR