Stakset om återfallet: "Ångest"

Sebastian Stakset är öppen med sin tuffa kamp. Foto: TT

Sebastian Stakset är aktuell med nya filmen Miséria.

Nu öppnar han upp om hur mötet med sig själv i rollen som sitt gamla jag blev smärtsamt.
- Jag har tagit återfall, säger han till Sveriges Radio.

För att visa att det finns förlåtelse för den som vill lämna ett liv i kriminalitet släpper han nu filmen och albumet Miséria. 

Idén är att visa verkligheten med gängkriminalitet och en livsstil som gärna romantiseras, men som i själva verket är en misär.

- Det finns en risk att de som vill romantisera det där livet kanske tappar intresset för att det bara är så mycket misär, men det är bra om de ser den för det är så det livet ser ut, säger han i en intervju med Sveriges Radio där han också berättar om hur filmen blev en tuff kamp också för honom personligen.

Förlåtelsen vinner, menar Stakset. Foto:TT

- Jag tog återfall, till exempel, efter filmen. Jag drack alkohol som jag inte ska göra. Det var mycket som kom tillbaka, trauman, ångest och obearbetat. Det har hjälpt mig idag men under tiden var det helvetet på jorden, förklarar han ärligt.

Och budskapet till sig själv, liksom till de som är fast i gängkriminalitet idag kokas ner till detta enda; förlåtelse.

Tror på förlåtelsen

- Många tror man kan straffa bort problemen, och det kanske man kan till en del, men det  var när jag själv mötte förlåtelsen som jag blev förvandlad. Mitt lilla bidrag i samhällsdebatten är förlåtelse, berättar han.

Filmen, som regisseras av Liam Norberg, också tidigare kriminell men nu kristen, bygger löst på Staksets bok "Endast ljuset kan segra". Han hoppas att hans liv ska bli en inspiration.

- Den dan du vill lämna så går det, jag gjorde det.

Miséria har premiär 13 september. Foto: TT

Och i möten och brev från människor från anstalter runt landet är det just förlåtelsen som är ett återkommande tema. Det är också det som blir tydligt tema i filmen, som kretsar kring karaktären Adam, en förortskriminell kille som hamnar på en säkerhetsanstalt. 

Kända namn på rollistan

Där möter han den grovt kriminella Franky och introduceras sedan in i gängvärldens mörker. Samtidigt som flickvännen Alicia blir gravid dras Adam in i en soppa av knarkaffärer, värdetransportrån och ett mörker som verkar ogenomträngligt.

Väkända skådespelare som Ola Rapace medverkar också i filmen.

Miséria har premiär 13 september.

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Inger Janson
I fredags fick jag min tidning. Jag har prenumererat i flera år, men jag kan inte läsa tidningen på nätet! Jag brukar få tidningen på onsdagar.