Ugandas nya lag som ger livstidsstraff för homosexuella kommer att få konsekvenser för svenskt bistånd. — Jag är oerhört besviken att presidenten undertecknade lagförslaget trots påtryckningar från bland annat Sverige, säger biståndsminister Hillevi Engström.
Uganda är ett av 38 afrikanska länder där homosexualitet är straffbart, i några till och med förenat med dödsstraff. Flera av dessa länder tar emot svenskt bistånd.
— I de flesta av dem har man lagar som funnits under lång tid, en del av dem ända sedan kolonialtiden. Det som skiljer Uganda från dessa är att man där nu aktivt skärpt lagstiftningen som en kraftfull markering mot homosexuella, säger Hillevi Engström.
Det innebär inte att andra länder som kränker mänskliga rättigheter kan vara säkra på att i framtiden få svenskt bistånd, i alla fall inte i samma omfattning som nu. Biståndet måste hela tiden utvärderas, säger ministern.
Omkring en tredjedel av svenskt bistånd till Uganda går via civila organisationer, en tredjedel via olika FN-organ och en tredjedel från stat till stat. Om Sverige ska följa grannländerna Norge och Danmark och kraftigt minska det bilaterala statliga biståndet kommer att fattas beslut om under våren, enligt Hillevi Engström.
— Vi har satt ett nytt biståndsmål som innebär att vi vill förbättra förutsättningarna för människor som lever under förtryck. Jag kommer att lyssna på exempelvis RFSL och andra organisationer för att se vad det skulle kunna innebära utifrån deras perspektiv.
Resultatet av dessa samtal kan bli en förändring så att en större del av biståndet till Uganda kommer att gå via civila organisationer.
Redan nu har Svenska missionsrådet och Sveriges kristna råd skrivit till Ugandas president Yoweri Museveni och uppmanar honom att riva upp den nyinstiftade lagen.
En uppföljning av det brev som skickades redan i december 2012 där råden uttryckte oro för den föreslagna lagstiftningen.
— I brevet skriver vi att lagen inte bara bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter utan också mot den kristna tron och vår kallelse att möta människor med respekt för deras värdighet, eftersom varje människa är skapad och älskad av Gud, säger Olle Kristenson, Sveriges kristna råd i ett pressmeddelande.
Brevet tar också upp att diskriminering och stigmatisering står i motsats till de kristna värderingarna om att stå på de förtrycktas sida.
Hillevi Engström är också förskräckt över president Yoweri Musevenis agerande. Svenska ambassaden i Uganda försökte utan resultat påverka lagförslaget som lades av en enskild parlamentsledamot redan 2009.
— Vi trodde inte att presidenten skulle godkänna det. Det kom helt oväntat och är en oerhörd tillbakagång i kampen för mänskliga rättigheter, säger hon.
Reaktionerna från omvärlden har varit kraftiga, men hittills har Uganda inte reagerat. Inte ens efter det att den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu fördömt lagen och vädjat om en ändring. I Uganda är lagen populär och den kristna presidenten har stärkt sin ställning efter undertecknanden, inte bara bland de kristna utan också bland landets muslimer.
Men frågan handlar kanske inte i första hand om sexualmoral utan också om motsättningarna mellan syd och nord, mellan rika och fattiga. Yoweri Museveni har blivit populär genom att han vågat gå sin egen väg och strunta i vad västvärlden och bidragsgivarna tycker.
— Från Sveriges sida måste vi vara tydliga med att det här är helt oacceptabelt och att det måste få konsekvenser, säger biståndsminister Hillevi Engström.
ANNIKA AHLEFELT
CHRISTINA LARSSON
LÄGG TILL NY KOMMENTAR