För ett par veckor sedan var Abbas engagerad i Missionskyrkan i Linköping, bland annat som gudstjänst- och söndagsskolledare. Nu sitter han i Migrationsverkets förvar i Åstorp i väntan på utvisning till Afghanistan. Vännerna och hans advokat har överklagat beslutet men hittills utan resultat.
– Jag vet inte om det finns något hopp för mig. Allt jag kan göra nu är att be till Gud och att lita på att mina vänner gör allt de kan för att beslutet ska ändras, säger Abbas.
När Sändaren når honom via mobilen är han omgiven av 32 andra pojkar som väntar på utvisning.
– Jag skulle ljuga om jag säger att jag mår bra. Jag är väldigt orolig för vad som ska hända och besviken över Migrationsdomstolens beslut.
Abbas är frustrerad över att myndigheten hävdar att hans kristna övertygelse inte är tillräckligt grundad utan att konverteringen mer ”präglas av de människor han mött i Sverige”.
– Det är konstigt att de inte tror på mig. Jag har svarat ärligt på deras frågor och berättat om min tro på Jesus, men det räcker inte. Vad mer ska jag göra?
Abbas har varit en del av Missionskyrkan i Linköping sedan 2017 då han döptes. Sedan dess har han varit aktiv i församlingen på olika sätt som ledare, i gudstjänstlivet och i en hemgrupp.
Det första Abbas bad om när han sattes i förvaret i Åstorp var att någon skulle komma dit med hans bibel. Kyrkan och tron är en väldigt stor del av hans liv, säger Marina Linder, pastor i Missionskyrkan i Linköping.
Migrationsdomstolen säger i sitt avslag att Abbas inte kunde fördjupa sina känslor för sin nya religion. Han uttryckte bland att han var kär i Jesus och berättade att han mött Jesus i drömmar. Det var inte tillräckligt djupt, enligt myndigheten.
– Den tro jag har kan ingen ta ifrån mig. Migrationsverket tror inte att jag kommer att leva som konvertit om jag utvisas till Afghanistan, men det stämmer inte. Jesus finns i mitt liv för all framtid.
– Det finns en stor risk att jag blir dödad om jag tvingas tillbaka till Afghanistan eftersom jag lagt ut många bilder och skrivit om min tro på Facebook. Men det är inget som svenska myndigheter tar hänsyn till. Nu hoppas jag på att protester och överklagan, både genom min advokat och vänner, ska få Migrationsverket att ändra sitt beslut.
Maria Linder berättar att en namninsamling för att Abbas ska få stanna i Sverige har skrivits under av omkring 2000 personer. Man har också skickat en begäran om att Abbas utvisning ska stoppas både till EU-domstolen och till FN:s flyktingorgan UNHCR.
– Under tiden han sitter i förvar har vi tät kontakt med honom. Flera församlingsmedlemmar har besökt honom och vi ber till Gud om att myndigheterna ska ompröva sitt beslut. Att man är beredd att utvisa honom är helt obegripligt, orättvist och galet, säger Maria Linder.
Fakta:
LÄGG TILL NY KOMMENTAR