Suntprat är ett projekt för att få unga att prata mer om ämnen som alkohol, andra droger och digitalt liv som nätporr och gaming – utan att man riskerar att bli dömd. Syftet är att förebygga beroende och öppna upp för nödvändiga samtal.
För drygt fyra år sedan föddes Suntprat efter att Equmenia och Hela människan gått ihop med funderingar på hur man tillsammans kan jobba kring ungdomar.
– Hela människan är bra på socialt arbete och Equmenia är bra på ungdomar. Tillsammans startades ett projekt för att förebygga beroende. Eftersom beroende ofta är kopplat till psykisk ohälsa har vi allt mer börjat prata om hur vi kan främja psykisk hälsa, säger Anna Karin Herngren Wirdheim, projektledare för Suntprat.
Fokusområden är alkohol, droger, porr, gaming och sociala medier. Ämnen som kan uppta mycket tid – eller som det i alla fall kan snackas mycket om när man är i tonåren. Genom projektet som finansierats av Arvsfonden och stiftelsen Ansvar för Framtiden, har material tagits fram som används av föreningar och församlingar, skolor och fritidsgårdar. Nästan allt material är gratis.
På webbsidan suntprat.se finns exempelvis värderingsövningar, informationsfilmer och forumsspel för drama.
– Det är till för att hjälpa vuxna som har mycket kontakt med ungdomar att prata om dessa områden. Till exempel har vi en samtalskortlek med olika situationer och frågeställningar kring områdena, säger Anna Karin Herngren Wirdheim.
Ett material som använts flitigt är kortleken med samtalskort.
– Den har blivit väldigt populär, vi testade den på riksscoutlägret Prisma och fick väldigt positiv respons. Kortleken har också spritt sig till olika idrottsföreningar och andra forum.
Det finns också material på Suntprats teman utifrån ett kristet perspektiv, så som andakter och bibelstudier. Just nu håller man på att ta fram samtalskort med trosperspektivet som sedan ska blandas i den vanliga kortleken.
Suntprat har även startat ett delprojekt som heter Suntprat Tweens för 9-12-åringar som fokuserar på självkänsla, grupptryck och integritet.
Hur pratar man då med unga om svåra frågor på ett bra sätt?
– Vi vill öppna upp för samtal och att man som vuxen kan problimatisera utan att moralisera. Vi är noga med att inte ta ställning i frågor utan fokuserar istället på ”hur mår jag som människa?”. Det är när vi pratar öppet med förtroende som förändringen växa inifrån. Att börjar fundera på vad som tar plats i våra liv, vad vi lägger tid på och om det är en bana vi vill ändra. Till exempel kanske man har svårt att sova för att man ligger och kollar på mobilen på kvällen, säger Anna Karin.
I september hölls utbildningsdagar för utbildare som ska sprida samtalen utifrån Suntprats teman. Mycket är på gång men hur Suntprats framtid ser ut är något oklart. Projektet finansieras fram tills årsskiftet.
– Vi ska fortsätta arbete med detta men vi vet inte riktigt i vilken omfattning, vi letar just nu efter fortsatt finansiering. Organisationerna som är involverade vill att Suntprat ska fortsätta så vi hoppas och ber, säger Anna Karin Herngren Wirdheim.
Bildtext: Anna Karin Herngren Wirdheim är projektledare för Suntprat.
Alt: Bildcitat:
Fakta: Suntprat
Suntprat startades för fyra år sedan och är ett samarbete mellan Equmenia och Hela Människan. I referensgruppen för Suntprat ingår dessutom: Studieförbundet Bilda, Equmeniakyrkan, Svenska Kyrkans Unga och Svenska Kyrkan.
Man samverkar även med: CAN, IQ, Reconnect, RFSU, Fryshuset, Frälsningsarmén – Starta om, Åke Wibergs Stiftelse, Stiftelsen Ansvar för Framtiden och Blå Kors Norge.
Allmänna Arvsfonden finns med som finansiär av projektet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR