Ett klassfoto från Anaforas nystartade skola enligt svensk folkhögskolemodell. Foto: anafora
Anafora är ett koptiskt retreatcentrum med nära band till Sverige. Nu har där skapats en folkhögskola enligt svensk modell för egyptier.
Inte bara faktakunskaper är viktiga i folkhögskolemiljön, här ska hela människan växa. Foto: Peter Landgren
För 25 år sedan köpte biskop Thomas i den koptiska kyrkan, i samarbete med en svensk journalist, ett lantbruk mellan Kairo och Alexandria. Visionen var att skapa en plats där människor kunde känna sig upplyfta. Sedan dess har svenskar rest dit för retreater och möten med den koptiska andligheten.
Svensk folkbildning
Men visionen har inte enbart handlat om andakter och retreat. Redan från början har det funnits en dröm om att föra den svenska folkbildningen till Egypten.
Det har nu blivit verklighet. Genom ett samarbete med Hjälmareds och Helsjöns folkhögskolor har skolan byggts upp, och nu finns det tre årskurser med elever som studerar där.
– Folkhögskoledrömmen har funnits hela tiden, men det har tagit längre tid att sjösätta den än jag trodde, säger Peter Landgren.
Stöttar uppbyggnaden av skolan
Han är en av eldsjälarna bakom satsningen. En tidigare lärare på Helsjöns folkhögskola som nu som pensionär tillbringar en stor del av sin tid i Egypten med att stötta uppbyggnaden av skolan.
I Anafora community college får egyptier en utbildning som motsvarar en svensk gymnasieexamen. De läser matematik, arabiska och engelska. Än så länge kan de inte få intyg på att deras studier motsvarar en egyptisk examen på den nivån, men målsättningen är att få det erkännandet av myndigheterna.
Precis som i Sverige kommer det elever till skolan med svaga kunskaper. Peter Landgren säger att det finns brister i det egyptiska skolsystemet.
Hela människan ska växa
– Vi har elever som gått i skolan men som nästan inte kan något av det som står på deras intyg. I Anafora community college får studenterna en möjlighet att lära sig det man missat under sin ordinarie skolgång. Men precis som i Sverige handlar inte folkhögskolan enbart om faktakunskaper; målet är att hela människan ska växa.
Peter Landgren vill skapa en skola som förmedlar sunda värderingar och som uppmuntrar till ett demokratiskt tankesätt, en utmaning i ett hierarkiskt land som Egypten, som i praktiken är en diktatur.
– Det handlar om att få människor att växa, att de ska lyftas upp till självkänsla och självförtroende. Många människor befinner sig ganska långt nere på den sociala skalan här, säger han.
Kräver mycket arbete med lärarna
Men det är lättare sagt än gjort att överföra demokratiska värderingar och en svenskt präglad pedagogik till ett land som Egypten. Peter Landgren säger att det krävs mycket arbete med lärarna, att få dem och elever att tänka kritiskt och inte bara acceptera allt som sägs dem.
– Den demokratiska uppfattningen finns inte i ryggmärgen. Vi försöker att skapa en demokratisk medvetenhet på gräsrotsnivå. Det är hela tiden små detaljer som att lärarna ska lyssna på eleverna och inte bara peka med hela handen.
Han upplever att utvecklingen går åt rätt håll, och att både lärare och studenter mer och mer förstår filosofin bakom den svenska folkbildningstraditionen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR