Svenska Freds jublar över årets pristagare – som man inte kände till

Terumi Tanaka

Terumi Tanaka, ordförande för Nihon Hidankyo, rättar till frisyren efter att han fått meddelandet om att den japanska anti-kärnvapenorganisationen fått Nobels fredspris. Foto: Hiro Komae/AP/TT

Atombombsöverlevare, och deras organisation mot kärnvapen, Nihon Hidankyo, får Nobels fredspris 2024. 

– Det är bra och otroligt viktigt att Nobelpriskommittén uppmärksammat denna kamp, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.

En tämligen okänd gräsrotsorganisation har nu hamnat i centrum för världens uppmärksamhet. Trots det anonyma valet gläds fredsexperter och civilsamhälle. 
– Det här är ett erkännande av Nihon Hidankyos outtröttliga kamp mot kärnvapen. Det nukleära tabut är en förutsättning för en fredlig framtid för mänskligheten, sade den norska nobelkommitténs ordförande, Jørgen Watne Frydnes, när han tillkännagav pristagarna förra fredagen.  

120 000 dödades

Omkring 120 000 människor dödades av de atombomber som släpptes över Hiroshima och Nagasaki 1945 och ungefär lika många dog av strålnings- och brännskador. Sedan dess har världens regeringar varit överens om att det aldrig får hända igen. 
Ändå är Nihon Hidankyo relativt okända på den globala arenan.
– Ja, jag kände inte till denna specifika organisation, men det är oerhört viktigt att påminna om vad som hände för 80 år sedan och vilka konsekvenser det fick. Deras långa uthålliga kamp är angelägen, säger Lotta Becker Sjöström 
– Som världen ser ut i dag blir det här en skarp påminnelse om vad ett kärnvapenkrig innebär- de vapen som finns i dag är så mycket värre än de som fanns efter andra världskriget.
Även Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska Freds, tycker att årets fredspris är oväntat, men samtidigt välbehövligt och angeläget, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Går i Nobels anda

Mimmi Söderberg Kovacs, forskningschef vid Folke Bernadotteakademin, slår i DN fast att årets pris går i Nobels anda och blir till en kommentar mot den upprustning som nu pågår i konflikterna i Ukraina och Mellanöstern.
Ungefär så lyder också motiveringen från den norska nobelpriskommittén som säger att: ”Nihon Hidankyos ögonvittnesskildringar om bombningarna 1945 har gett mänskligt ansikte åt statistiken och stärkt arbetet för en kärnvapenfri värld. Pristagarna har genom otaliga tal, intervjuer och dokumentärer delat sina erfarenheter för att informera och upplysa om den fasansfulla verkligheten av kärnvapenkrig. Deras insatser har varit en moralisk kompass för världssamfundet i kampen för global fred och säkerhet”.
Under sitt tillkännagivande varnade Jørgen Watne Frydnes för att världen rustar upp med kärnvapen igen, och till och med hotar att använda dem.

Arbetar för kärnvapen nedrustning

Av just den anledningen är årets pris extra viktigt, anser Lotta Sjöström Becker, vars egen organisation arbetar hårt för kärnvapennedrustning.  
– Vi måste reflektera över vårt sätt att bygga säkerhet, understryker hon. Kärnvapen innebär inte något skydd utan utgör det största hotet mot mänsklighetens överlevnad. 
– Så fredspriset blir en viktig markering mot de länder som i dag mer eller mindre hotar med kärnvapen, som exempelvis Ryssland. Det budskapet från Nobelkommittén bör också Sveriges regering ta till sig, särskilt efter inträdet i Nato. Deras militära doktrin inkluderar avskräckning med just kärnvapen, avslutar Lotta Sjöström Becker,
Därför anser Lotta Sjöström Becker och Kristna Fredsrörelsen att fredspriset till en rörelse som Nihon Hidankyo blir en inspiration i dessa tider då fredsengagemang på gräsrotsnivå ofta misstänkliggörs. 
– Det stärker oss alla i den globala fredsrörelsen och inspirerar oss att fortsätta kämpa för fred och en kärnvapenfri värld. 

Fakta: Kristna fredsrörelsen

  • Kristna Fredsrörelsen (KrF) är en ekumenisk medlemsorganisation som arbetar för fred och rättvisa. Uppdraget är att verka för en värld fri från våld.
     
  • Kansliet finns i Stockholm. Sedan den 1 juni 2016 är Lotta Sjöström Becker generalsekreterare.
     
  • Fredspriset delas ut i Oslo den 10 december.

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA