Sverige är bäst i världen på bistånd. Men det finns för många motstridiga policydokument som gör att utrikesengagemanget riskerar att bli otydligt. Det visar OECD:s biståndskommittés rapport. Men Magnus Walan på Diakonia är måttligt imponerad.
Det som ger Sverige topplaceringen är den svenska givmildheten, Sverige avsätter mest pengar procentuellt sett i bistånd, och att man påbörjat ett reformarbete som bygger på motsvarande rapport för fyra år sedan.
Antalet biståndsmottagare har reducerats till 33 stycken, och Sverige har också valt koncentrera sin insatser till vissa områden. Detta ger pluspoäng i rankningen.
Men allt är inte frid och fröjd med det svenska biståndet. Bland annat har OECDs kommitté upptäckt "en skog av policydokument" som gör att utrikesengagemanget ändå riskerar att bli otydligt.
- Det är svårt att se vad som är huvudfokusen i utrikespolitiken, kommenterar Karen Jooergensen, chef för biståndskommittén.
Magnus Walan på Diakonia anser dock att rapporten saknar viktiga perspektiv, bland annat från mottagarländerna.
- Alla former av granskningar ger en möjlighet till att göra förbättringar. Men när de rika länderna utvärderar sig själva finns en risk att man missar att lyfta fram en del kritik, säger han till Dagen.
Framförallt anser han att OECD rapporterna förbiser en del fakta som frivilligorganisationerna lyfter fram, till exempel att biståndspengar går till flyktingmottagning, skuldavskirvning och exportstöd.
(Källa: Dagen)
LÄGG TILL NY KOMMENTAR