Tar strid för konvertiterna på facebook

Christian Mölk är pastor i Härnösands pingstförsamling och lägger ner mycket tid på asylarbetet.

Pastor Christian Mölk har fått stor spridning på Facebook, där han lägger ut innehåll ur beslut från Migrationsverket och Migrationsdomstolen.
– Jag vet inte vad det ska leda till, men jag vill inte att människor ska bli så här illa behandlade, säger han.

Efter att pastor Micael Grenholm lade upp sitt test arjagkristen.nu som blev viral med hundratusentals klick, gick Migrationsverket ut med en dementi via sin presstjänst om att de skulle sysslat med kunskapstester.

Christian Mölk, pastor i Härnösands pingstförsamling som länge varit involverad i frågorna beskriver det som att han då fick nog – och bad människor
skicka beslut/rapporter från samtal mellan Migrationsverket och konvertiter direkt till honom. Sedan har han dagligdags lagt ut skrivelserna på Facebook – med hundratals reaktioner.

– Jag upplevde att testets äkthet ifrågasattes, och då tänkte jag att jag väl får lägga ut så att folk själva får se vad det är för typer av frågor som förekommer.

I ett inlägg hänvisar han till Sändaren nummer 4/2019 och Migrationsverkets presschef Fredrik Beijers uttalande ”Några kunskapsförhör ska vi inte göra. Det har förekommit men då måste det rapporteras för då är det någon tjänsteman som gör fel.”

Under har han publicerat en rapport där en asylsökande konvertit från Afghanistan fått inte mindre än 21 direkta kunskapsfrågor. Bland annat ställs frågor som ”Vilka är de viktigaste högtiderna inom kristendomen”, ”Vilka (andra) heliga sakrament tilltalar dig speciellt?” och ”Vet du vad treenigheten är?”. Sen avslag.

I andra rapporter som Mölk lagt ut har handläggare och även Migrationsdomstolen gjort bedömningar av det genuina i personers tro baserat på saker som att Fader vår översatts fel, eller efter missförstånd med tolkar.
Ytterligare en handlar om en ung afghan som bedömdes ha god kunskap om kristen tro – men han tvivlade för lite på den, så han får skickas ut från Sverige.

– Efter ett tag när jag lade ut de här så började även de som varit skeptiska till att det verkligen kan gå till så här att tystna. Detta händer nu och vi måste berätta om det, säger han.

Har du fått någon reaktion från Migrationsverket?

– Tillsammans med Micael Grenholm blev jag inbjuden till SVT Opinion live för någon vecka sedan. Efter att de meddelat att ingen motdebattör hittats och programmet ställdes in, meddelade Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson att de inte fått nån fråga från SVT. Det tycker jag låter konstigt men förutom det och något enstaka på twitter har jag inte hört något från dem.

Efter ett tag när jag lade ut de här så började även de som varit skeptiska till att det verkligen kan gå till så här att tystna.

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Om det är sant som artikeln är skriven så begår Christian Mölk med största sannolikhet lagbrott gällande GDPR, oavsett om individerna är direkt identifierbara eller ej. GDPR har en mycket rigid skriven när det gäller bl.a. religiös tillhörighet, så frågan är om Christer är insatt i detta komplexa regelverk, om inte är han verkligen ute på hal is.
Britt
Skeptisk!?. Jag känner mig träffad. Det var ju så, efter att jag frågat, att jag förstod att det aktuella testet inte användes av Migr.verket utan var en efterkonstruktion för att "visa på" vilka frågor en asylsökande omvänd till kristen tro, kunde råka ut för och för att testa kunskapen hos oss "gamla" och "skriftlärda " kristna. Det var bra. Och att den följts efter av verkliga, sanna intervjuer hos Migr.verket är toppen.