Tårar när Lasse Svensson tackades av

Jubel och känslofyllt när Lasse Svensson tackades av. Foto: Marcus Gustafsson

Många hade svårt att hålla tårarna tillbaka när Lasse Svensson tackades för sina tolv år som kyrkoledare.

-- En stabil grund är lagd, sade kyrkostyrelsens ordförande Kerstin Enlund i sitt tal-

Det blev känsloladdat i förhandlingssalen på Svenska Mässan när Lasse Svensson klev upp på podiet för att tackas av. 

Efter ett inledande bildspel från Equmeniakyrkans barndom fram till nu fick inleda hyllningen som fortsatte med ett tal av Kerstin Enlund som många kunde stämma in i.

Betytt väldigt mycket

- Ditt sätt att relatera med värme och binda samman kyrkan har betytt väldigt mycket för vårt första decennium förklarade hon, och lyfte flera gånger fram Lasse som en person med förmåga att både bjuda på sig själv, beväpnad med stor humor, men ändå alltid ha skärpan och allvaret när det gällde.

För att anekdotiskt berätta hur dessa egenskaper kunde ta sig uttryck berättade Kerstin ett flertal historier, bland annat en inledande om hur Lasse efter en dag av intensiva kyrkostyrelsesammanträden på Hönö böjer sig fram mot henne och viskar: Ska vi segla till Vinga?

Lasse Svensson fick en sydväst som avskedsgåva, bland annat. Foto: Marcus Gustafsson

Equmeniakyrkans tack

Det blev så, och det blev en vad Kerstin beskriver som otroligt vacker andakt ute på klipporna där Lasse använde sig av Evert Taubes "Inbjudan till Bohuslän" som fond.

- Att du bjudit på dig själv och är så lekfull betyder mycket mer för många än vad du tror, menade Enlund som avslutade med att från hjärtat framföra Equmeniakyrkans tack.

Charlotte Thaarup och Helen Friberg prisades för sin ihärdighet i tjänst. Foto: Marcus Gustafsson

Regionala ledarna sade hejdå

Tidigare hade Lasse Svensson själv avtackat de regionala kyrkoledarna Helen Friberg och Charlotte Thaarup. En passande handling då han själv nu går in i den vakanta rollen som ledare för region syd.

Båda kvinnorna framhöll han som föredömen, och som personer som bara alltid varit där.

Joakim Hagerius kommer vara saknad för sitt sätt att ro processer i hamn. Foto: Marcus Gustafsson.

Joakim Hagerius hyllades

Även Joakim Hagerius tackades av med hyllningsord från Kerstin Enlund.

- Du har ett stort kunnande och en sådan kapacitet som jag inte tror många förstår. Du har en uthålligt och driver processerna i hamn. Du är en god förkunnare och på djupet en inspiratör för det som kallas heliga vanor. 

Enlund framhöll också Hagerius roll i Enskilda högskolans styrelse där han fortsatt kommer finnas kvar, och framhöll hur han efter att kyrkostyrelsen gått fram med Karin Wiborn visat en otrolig vilja att slutföra sina uppdrag på ett bra sätt.

Kyrkoledarkramen. Så ser den ut. Foto: Marcus Gustafsson.

Det väntar nu

Det blev också en stund för att tacka medarbetare som fyllt 67. Faktiskt så stor att podiet knappt räckte till. Det blev också Svenssons och Hagerius sista gemensamma bön för medarbetare som kyrkoledare tillsammans. Nu väntar kyrkoledarrollen i Syd för Lasse Svensson. Vad Joakim Hagerius kommer göra i höst är i nuläget inte klart.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Gerard Willemsen
Det var ingen avtackning av pensionerade medarbetare. Det var ett tack till medarbetare som fyllt 67 oavsett om de är pensionär eller inte. Många jobbar på ett tag till. Tycker att Lasse sa det väldigt tydligt.