Teologiska högskolan Stockholm är den enda enskilda akademiska teologiutbildning som klarar sig i Högskoleverkets genomgång av all utbildning i teologi och religionsvetenskap som offentliggjordes på onsdagen. Flera av de stora universitetens utbildningar får underkänt, särskilt Lund.
Högskoleverkets nya rapport om utbildning i teologi och religionsvetenskap innebär ett dramatiskt ifrågasättande av teologin som den för närvarande bedrivs vid svenska universitet och högskolor. Framför allt riktar högskoleverket (HSV) in sig på vad man bedömer som ett tilltagande konfessionellt inslag i utbildningarna. Det gäller både ett som man anser växande inflytande från Svenska Kyrkan på de traditionella teologiska utbildningarna vid universiteten och från frikyrkorna på de enskilda högskolorna, THS, Örebro och Johannelund.
-Många av de här utbildningarna har få perspektiv från andra religioner än kristendomen. Dessutom saknar de ofta en tydlig uppdelning mellan de rena högskolekurserna och mer praktiskt inriktade kyrkliga kurser, säger högskoleverkets chef, universitetskansler Anders Flodström.
På dessa grunder ifrågasätter HSV den examensrätt för teol kand som Örebro teologiska högskola och Johannelund har. THS får däremot godkänt på grund av sin höga akademiska kvalitet. Men HSV gillar inte att rena pastors- och prästutbildningskurser blandas in i undervisningen där heller.
Sammanlagt får bara fyra teologiska grundutbildningar godkänt: Göteborg, Umeå och Uppsala universitet samt THS.
Mest förödande är kritiken mot Lunds universitet som inte anses hålla måttet vare sig i grund- eller forskarutbildningen. Den enda forskarutbildning i teologi som över huvud taget får godkänt är systematisk teologi och livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet. THS får avslag för sin begäran att få bedriva studier till masterexamen men får goda betyg för sin akademiska kompetens i systematisk teologi och exegetik (bibelvetenskap).
Varken pingströrelsen genom PTS eller katolska kyrkan (Newmaninstitutet) får kandidaträttigheter i teologi.
13 utbildningar vid statliga universitet och högskolor har utsatts för en fördjupad kvalitetsgranskning. Knappt hälften, sex, anses hålla tillräcklig kvalitet medan HSV ifrågasätter rätten att utfärda examen för de sju övriga.
HSV anser att universiteten borde arbeta för att skapa större miljöer inom många av forskarutbildningarna. Det finns flera vägar att gå, till exempel genom samarbete inom landet, profilering eller genom att skapa forskarskolor. Dessutom kan lärosätena bredda sin syn på vad som är yrkesrelevans.
-Yrkesrelevans handlar inte enbart om att utbilda präster. Det finns många grupper inom samhället som har behov av utbildning i religionsvetenskap. Ta polisen eller socialtjänsten som två exempel. Här skulle högskolan kunna göra mycket mer för att nå de grupperna, säger universitetskansler Anders Flodström.
De ifrågasatta utbildningarna får ett år på sig att rätta till bristerna.
Läs hela rapporten på http://www.hsv.se/
LÄGG TILL NY KOMMENTAR