Tico rappar för och om Jesus

Tico Danielsson

Tico Danielsson har en stor passion för att producera hiphop och rappa, och har redan samarbetat med flera andra svenska hip­hopare. Foto: Privat

Tico Danielssons hjärta slår särskilt för två saker: Jesus och hiphop. I olika uttrycksformer, det senaste i form av tonsatta predikningar, vill han dra sitt strå till den svenska hiphopstacken.

När Tico Danielsson i högstadiet hörde Skee-Lo och deras stora hitlåt I wish var det något som träffade honom och hans lyssnande gick från disco till att kretsa kring hiphop.
– Låten tog mitt hjärta, jag kände mig hemma i vad jag hörde, berättar han.
I samma veva lade Tico Danielsson sin ­barnatro på Gud åt sidan. Han satsade på musiken, gick på ­gymnasium med inriktning på musikproduktion och slukade mer och mer av hiphopkulturen. 

Tog en annan riktning

Han har genom åren rappat som solo­artist och i grupp, men när han blev troende för åtta år sedan tog både livet och hans musik en annan riktning.
– Jag överlämnade hela mitt liv åt Jesus och tog beslutet att om ­Jesus vill att jag ska göra musik för honom så kommer jag göra det.
Han befann sig då i en punkt i livet där musiken fortfarande var rolig, samtidigt som han kände att han inte kom någon vart med den.
– Det kanske bara var en svacka, men just då bad jag specifikt till Gud om att han skulle dra in mig i det här på något sätt. Jag ville göra musik med ett annat syfte.

Hiphop med kristet budskap

Han upptäckte att det inte fanns så mycket svensk hiphop med kristet budskap, vilket fick hans passion för genren att själv drivas i den riktningen.
– Budskapen har blivit viktigare för mig nu sedan jag kom till tro. Tidigare handlade det mycket om tjejer och fester.
Sedan dess har flera dörrar öppnats för honom. Han har släppt låtar på egen hand, både instrumentalt och där han rappat själv, och producerat låtar åt bland andra Seron och KuyaOne och de två hiphopparnas gemensamma projekt Profetisk Paradox.
De senaste två projekten, Be the light, från Tico Danielsson har dock haft en lite annan inriktning, där det snarare är predikningar som tonsatts i en form av hiphopmiljö.
– Det är de första texterna jag släppt som är lite mer av en predikan och med mer budskap. Det är väldigt speciellt.
 

Rapparen Tico Danielssons musik fick ett helt nytt budskap när han blev troende.  Foto: Privat

Låtarna hoppas han ska leda till samtal mellan människor och ge undervisning.
– Jag vill inte göra någon upprörd men samtidigt vill jag att människor ska fundera och att det ska bidra till att man ­vågar ha samtal och dialoger.

Visar upp en ny sida

På samma gång visar projektet upp lite av en ny sida av honom.
– Produktionsmässigt är det lite av ett experiment också för att se om det är något som går hem.
Det senaste projektet var på engelska, men Tico har planer på att även göra liknande material på svenska. Samtidigt är han ännu bara i uppstarten av sitt eget musikskapande.
– Det mesta jag har gjort hittills har varit för att göra en portfolio för att visa upp för omvärlden. Jag är inte någon etablerad artist men jag vill visa hur man kan skapa och producera, och jag vill knyta kontakter med andra kristna rappare.

Ödmjuk inför framtiden

Dock är han ödmjuk inför framtiden – och låter allt ligga i Guds händer.
– Faktum är att jag håller mig väldigt mycket till Guds vägledning. Självklart har jag drömmar och önskningar men jag lägger inte så stor vikt vid det. Jag försöker bara leva för stunden i det som jag gör.
Men när han tänker vidare kring drömmar och framtids­visioner står en sak klar:
– Jag drömmer om att få producera till flera artister för att kunna sprida budskapet om ­relationen med Jesus. Jag är väldigt förväntansfull på vad Gud har för planer för mitt liv, säger han och lägger till:
– Jag känner mig lite försynt när jag säger det, men jag känner mig kallad till att göra det här.

Fakta: Tico Danielsson

Yrke: Elevassistent.
Ålder: 42.
Aktuell med: Två EP:s med namnet Be the light och Be the light, pt. 2.
Familj: En son på elva år.

Taggar:

Kör och Musik

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA