Equmeniakyrkans sjunkande medlemssiffror oroar sjukhuspastor Niklas Björklund. Foto: Privat
Equmeniakyrkan behöver utlysa ett Kristusnödläge.
Det menar pastor Niklas Björklund, som är djupt oroad över medlemsutvecklingen i samfundet.
Det var i en debattartikel i tidningen Dagen som Niklas Björklund, pastor i Equmeniakyrkan och sjukhuspastor i Gävle, föreslog att samfundet skulle följa upp det utlysta klimatnödläget med ett Kristusnödläge.
– Jag är helt för klimatnödläget, så detta är inte något som ska ersätta det. Men vi som samfund befinner oss i ett nödläge, vi kan inte fortsätta att minska, säger han.
Equmeniakyrkan tappar medlemmar
Equmeniakyrkan har stadigt förlorat medlemmar sedan bildandet, och hade vid årsskiftet 58 569 medlemmar. Utvecklingen är dock inte så märklig, då även bildarsamfunden – Svenska missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan – under lång tid hade haft negativa utvecklingskurvor.
– Tittar man på siffrorna så är det knappast klackarna i taket. Jag har jobbat regionalt så jag känner till utvecklingen. Equmeniakyrkan har som mål att grunda 50 nya församlingar, vilket är väldigt bra, men det har inte vänt utvecklingen, säger han.
Evangeliet kräver ett nödläge
Det var under ett samtal i Betlehemskyrkan i Gävle som en annan person kom på begreppet Kristusnödläge. Det fastnade hos Niklas Björklund, som tycker att det är ett uttryck med flera dimensioner. Det handlar bland annat om att Kristus har nöd för världen, men om församlingarna dör ut så kommer inte evangeliet att spridas vidare.
Men vad skulle ett Kristusnödläge innebära konkret för Equmeniakyrkan? Främst vill han att samfundet avsätter tid, tankar och resurser för att vända utvecklingen. Det första steget som han ser är dock bön.
– Jag tror vi behöver våga stanna upp och vara i bön, det som behövs är inte en massa aktiviteter, säger han.
Men han tror också att det krävs nytänkande och mod.
– Vi har ett relevant budskap, men har ändå svårt att uppfattas som relevanta. Jag är inte ute efter att vi ska bli Hillsong men vi behöver utmana oss själva och kliva ur invanda mönster, säger han.
Inga medlemmar, ingen kyrka
Somliga menar att man inte ska stirra sig blind på medlemsutvecklingen, att det ändå kan ske växt i Guds rike?
– Jag tror att om Guds rike växer så syns det till sist i församlingsmatriklarna. Och om det skulle vara så att det kommer in en massa nya människor i församlingarna som inte vill bli medlemmar, då är det också något som måste hanteras. Men den avgörande frågan är ju att om vi inte längre har kvar några medlemmar så har vi till slut heller ingen kyrka som kan vara med och bygga Guds rike.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR