UTBLICK HAMBURG Den politiska brandmur som byggts upp i Tyskland mot högerradikalism har genom partiet Alternativ för Tyskland börjat krackelera. Men partiets senaste höga oppionsiffror har tänt upp en motståndseld – inte minst finns kyrkorna med i den kampen.
I januari avslöjades att några av partiets företrädare deltog i ett konspirativt möte där överläggningar kretsade om en slags masterplan för ”remigration” av asylsökande migranter samt tyska medborgare med invandrarbakgrund.
Den offentliga reaktionen var närmast enastående stark. Många fick onda historiska minnen om att människor återigen ska ”deporteras”.
Som konsekvens manifesterade redan miljontals tyskar i både mellanstora orter och metropolstäder som Frankfurt, Berlin, Hamburg eller Leipzig sitt motstånd mot högerextremisternas värdegrundar.
”Aldrig mera är nu!”, löd en av parollerna.
Bred allians inom civilsamhället
Protesterna organiseras av en bred allians inom civilsamhället med partier, fackförbund, kyrkor, idrottsklubbar eller arbetstagarföreningar.
Oron för AfD:s ytterligare landvinningar är stor. Och detta gäller inte minst inför de tre delstatsvalen i östra Tyskland i höst. Där har partiet som bekant sina starkaste fästen med oppinionsmätningar mellan 20 och 30 procent.
Oron för AfD:s ytterligare landvinningar är stor. Och detta gäller inte minst inför de tre delstatsvalen i östra Tyskland i höst.
Det är i den närmast hotfulla atmosfären då ledande instanser för både den katolska och evangeliska kyrkan bjuder på gott ekumeniskt samförstånd och ringer i varningsklockorna.
Omisstydliga signaler
Först ute med omisstydliga signaler var den katolska Tyska biskopskonferensen. I en enhällig antagen motion fastslogs nyligen bland annat att högerextremistiska partier för kristna aldrig kan vara en plats för politisk medverkan eller att rösta på i demokratiska val. I klarspråk nämdes AfD som kritiserades för att sprida en ”entnocentrisk-nationalistisk tankevärld”. Något som enligt biskopskonferensen besked är oförenlig med den kristna guds- och människobilden.
I ett nästan ordagrant ställningstagande reagerade sedan även den Evangelska kyrkan i Tyskland. Som ordförande i dess högsta organ, rådsförsamlingen, varnar biskop Kristen Fehrs offentligt för att lägga rösten på AfD.
Otvetydigt språk
I en kommentar till nyhetsprogrammet Tagesschau talar också hon ett otvetydligt språk. Biskopen framhåller att högerextremister infrågesätter ”samlevnadens grundvärderingar” i samhället.
Ett parti som AfD utgränsar och diskriminerar enligt Fehrs minoriteter och måste därför anses som en fara för demokratin.
Att stora tyska kyrkor gick ut med en rekomendation om vilket parti som inte är förenligt med den kristna tron är närmast enastående. Frågan är dock om en hållbar brandmur kan byggas.
Beskedens inflytande för de kommande valen i Brandenburg,Thüringen och Sachsen bör tas med en nypa salt.
Till helhetsbilden för analysen hör att mindre än 15 procent av öststyskarna är anslutna till den protestantiska och minde än fem procent till den katolska kyrkan.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR