För mer än hälften av Equmeniakyrkans ungdomsledare är arbetet i kyrkan deras första riktiga jobb. Det visar en nyligen genomförd enkät. — Det ställer särskilda krav på arbetsgivaren, men tyvärr tar församlingarna inte alltid det ansvaret, säger Kim Lillskog, ungdomsledare i Fristads missionskyrka.
— Många församlingar skulle må bra av en tydligare vägledning om vilket ansvar de har som arbetsgivare. Equmenia har arbetat fram en handledning vid anställning av ungdomsledare, men det är tyvärr lång väg kvar innan rekommendationerna fått full genomslagskraft, säger hon.
Kim har en halvtidstjänst som ungdomsledare. Styrelsen för barn- och ungdomsföreningen, Equmenia Fristad, är hennes arbetsgivare. I denna styrelse är alla utom en ledamot under 25 år, två är 14 år gamla. Den unga styrelseledamötena kan hållas personligt ansvariga för många saker, vilket Kim helst ser att de slipper.
— De får lära sig mycket kring vad de innebär att ha arbetsgivaransvar men situationen är inte optimal, säger hon.
Kim är 23 år och hade haft andra arbeten när hon anställdes som ungdomsledare. Tidigare erfarenheter har gett henne koll på arbetsrätt och -lagar och vad hon kan förvänta sig av en arbetsgivare.
— De som gör debut i arbetslivet när de blir ungdomsledare har mycket att lära. Samtidigt som de ska utföra ett arbete så ska de också lära sig en del saker som har att göra med en anställning. Det kan bli en ganska tuff situation om det då inte finns en bra stöttning från arbetsgivaren. Ungdomsledarna som står bakom motionen till kyrkokonferensen tycker att kyrkostyrelsen borde ta fram tydligare ordningar och rekommendationer vid anställning och arbetsledning av ungdomsledare. Det är något som kyrkostyrelsen bejakar. Samtidigt avslår den förslaget att kyrkostyrelsen skulle formulera en tjänstebeskrivning för församlingsanställda ungdomsledare.
— Vi tycker att ungdomsledarna gör ett viktigt arbete och är medvetna om att de har en utsatt position med ofta oklara förväntningar på vad de ska göra, men vi kan inte på nationell nivå skriva arbetsbeskrivningar. Möjligen kan vi göra en mall där innehållet formas utifrån lokala förutsättningar, säger biträdande kyrkoledare Olle Alkholm.
Församlingarna borde ha ett mer långsiktigt perspektiv när man anställer ungdomsledare, säger Ola Rikner som arbetar inom Equmenia för att stärka ungdomsledarnas roll. Om en församling har ett långsiktigt mål för sitt ungdomsarbete så kommer inte allt att hänga på den enskilda ungdomsledarens initiativ, menar han.
— Ofta är tjänsterna inte designade så att man ska arbeta länge. Ungdomsledare är man ett par år och går sedan vidare till något annat. Att vara ungdomsledare ses inte som ett ”riktigt jobb”.
Ola Rikner tror att det behövs mer fortbildning för att öka statusen på ungdomsledartjänsten. I dag samarbetar Equmeniakyrkan och Equmenia med Södra Vätterbygdens folkhögskola omkring några utbildningstillfällen under ungdomsledarens första år. Nu planeras ett utökat samarbete även med Betaniastiftelsen för dem som är intresserade av tjänst som ungdomsledare. En del av de regionalt anställda har som en del av sina tjänster i uppgift att stödja ungdomsledarna. Eftersom en majoritet av ungdomsledarna är anställda av församlingarna och inte av Equmenia-föreningarna så är det angeläget att kyrkan tar ett stort ansvar för deras situation, menar Ola Rikner.
— Jag är säker på att vi förlorat en del ungdomar som hade planer på att fortsätta att utbilda sig till pastorer eller diakoner. Hade de fått ett bättre stöd och tydligare riktlinjer så kanske de haft en framtid i kyrkans tjänst, säger han.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR