Nobelpristagaren Denis Mukweges sjukhus ska ha attackerats i natt, svensk tid. Foto: TT
Nobelpristagaren Denis Mukweges sjukhus, Panzisjukhuset, har attackerats och personal utsatts för våld. Men händelsespiralen har nu lugnat ner sig, samtidigt som stridigheterna i Östra kongo blir allt mer intensiva.
Östra regionerna av Demokratiska republiken Kongo (DRC), har sedan slutet av 2021 varit utsatta för stora påfrestningar efter sammandrabbningar mellan rebellrörelsen 23 mars-rörelsen (M23), som enligt rapporter stöds av Rwanda, och den kongolesiska militären.
Under den senaste tiden har striderna trappats upp ytterligare och tusentals kongolesiska familjer har tvingats fly sina hem i de östra delarna av landet. Experter varnar också för en ny humanitär storkris under upprullning för det redan prövade afrikanska landet.
Strider mellan kongolesisk militär och rebellgruppen M23 kan ha gått in i ett nytt skede. Foto: TT
Attack mot världskända sjukhuset
Uppgifterna till Sändaren om att det förekommit våldsamheter vid Panzisjukhuset, där nobelpristagaren och presidentkandidaten Denis Mukwege byggt sin livsgärning, bekräftas nu av PMU. En av de svenska organisationer som står närmast sjukhuset och har så gott som daglig kontakt.
- Vi hade kontakt med sjukhuset nu på morgonen och det rör sig om ett händelseförlopp som startade den 14 februari där en man av okända skäl försökte ta sig över stängslet till sjukhuset, men upptäcktes av en vakt vid ett bankkontor som ligger i närheten till sjukhuset. Mannen som försökte ta sig in till sjukhusområdet sköts till döds av bankens vakthavande polis och till följd av detta uppstod våldsamheter under följande vecka, berättar Maria Soukka, regionchef för PMU i Central- och Västafrika.
Uppror som spred sig
Upprorsmakare vandaliserade banken och våldet spred sig då till sjukhuset med bland annat attacker och hot mot personal. Men i den information som PMU då tidigt fick från Panzisjukhuset fanns inget som tydde på att attacken var specifikt riktad mot sjukhuset.
- Eftersom detta är ett sjukhus som behandlar personer som redan utsatts för svåra trauman är det såklart extra allvarligt när sådant här händer.
Enligt Maria Soukka har Panzisjukhuset sedan tidigare en stark säkerhetsapparat för människor som ska komma in på området och har efter händelsen haft kontakt med myndigheter och polis för beskydd och för att det ska följas upp rättsligt.
Denis Mukwege vid valurnorna i december. Foto: TT
Osäkerhet i området
Hon menar sig heller inte kunna koppla händelsen direkt till de eskalerande stridigheterna mellan kongolesisk militär och rebellgruppen M23 som äter sig ner mot området där Panzisjukhuset finns. Men en indirekt koppling är trolig.
- Den ökade osäkerheten och oron i Syd-Kivu gör situationen oförutsägbar. Incidenten i sig är inte direkt kopplad till den övergripande osäkerheten, men den speglar en mer volatil och osäker kontext, konstaterar Maria.
Att striderna tar ny fart, menar hon också kommer innebär att Panzisjukhuset blir en ännu viktigare aktör.
Sjukhuset får viktig roll
Situationen i Östra Kongo breder ut sig och många organisationer har börjat evakuera internationella medarbetare också från Goma, nära Bokavu där Panzisjukhuset ligger.
- Även om det är lugnt i Bokavu behöver sjukhuset vara beredda på att deras roll blir ännu mer betydande. Man måste vara redo för att många människor kommer behöva hjälp i spåren av striderna.
PMU själva har inga svenskar i området, men väl lokala medarbetare.
- Vi är i daglig kontakt med dem för att försäkra oss om deras säkerhet och följer utvecklingen genom olika kanaler och samarbetar med andra organisationer, Just nu är situationen för dem fortfarande relativt lugn, men vi måste hela tiden omvärdera hur vårt arbete kan fortsätta där, säger Maria.
Många i DR Kongo har nu drabbats av konflikten. Foto: TT
Frustrerad utrikesminister
Kongos utrikesminister, Christophe Lutundula, har i en intervju med Le Monde uttryckt frustration över det internationella samfundets tystnad inför aggressionerna och välkomnar ett nytt diplomatiskt ställningstagande från väst, där USA och Frankrike uppmanat Rwanda att dra tillbaka sina trupper. Men han menar samtidigt att det krävs ytterligare åtgärder, inklusive sanktioner mot Rwanda.
Kongominister anklagar omvärlden för att tiga stilla om den pågående konflikten, för mineralutvinningens skull. Foto: TT
Anklagar EU för medskyldighet
Istället menar han att framförallt EU istället tagit steg i fel rikting, mot ett större samarbete med Rwanda och hänvisar till en skrivelse om förståelse mellan Europeiska kommissionen och Rwands för fortsatt utvinning av mineraler. Något han ser som ett tecken på EU:s medskyldighet i exploateringen av Kongos resurser och Rwandas aggression.
I intervjun betonar han vidare behovet av tydliga åtgärder och sanktioner mot Rwanda för dess roll i konflikten och dess stöd till M23, och att vissa europeiska länder slutar med sin "tvetydighet" i frågan.
Denis Mukwege vid tiden för nobelpriset. Foto: TT
Kräver tillbakadragande av trupper
Angående framtiden pekar Lutundula på Luanda-fredsprocessen, som syftar till att återuppta fredsförhandlingarna, men understryker att framsteg hindras av Rwandas ovilja att dra tillbaka sina trupper och M23:s dröjsmål med att inleda avväpning. Han kräver internationellt stöd för att hantera den humanitära krisen och bevarande av Kongos territoriella integritet, medan Kongos väpnade styrkor (FARDC) fortsätter kampen med att avvärja M23:s attacker.
Så kan svenskar hjälpa
Maria Soukka på PMU tror inte det finns några quick fix för problemet i regionen men framhåller att det är viktigt att frågorna tas upp från samfund, privatpersoner och samhälle också i Sverige och Europa.
- Vi och andra organisationer har medarbetare som ägnar sina liv åt att förbättra situationen i Kongo, och de spelar en avgörande roll. Men vi kan också genom att upplysa och informera långsamt påverka situationen. Det är viktigt att diskutera problematiken och konsekvenserna i regionen, säger hon.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR