Kan coronaviruset bidra till en värld utan krig?
Kristna fredsrörelsen och andra fredsorganisationer sätter nu press på världens ledare att göra fred till det nya normaltillståndet.
Det var i slutet av mars som FN:s generalsekretare Antonio Guterres uppmanade till en global vapenvila för att kunna hantera coronapandemin. I flera konfliktområden har en eller flera parter faktiskt hörsammat uppmaningen, det gäller till exempel i länder som Jemen, Syrien och Colombia, men det har inte alltid inneburit att våldet faktiskt upphört.
Den internationella fredsorganisationen IFOR, som Kristna fredsrörelsen är en del av, ser Antonio Guterres initiativ som en öppning för en fredligare värld. I förra veckan gjorde man ett globalt upprop för att fred ska bli det nya normala, och skickade också ett öppet brev till FN:s generalsekretare där Ifor stödde hans iniativ.
— Vi vill först och främst understryka hur viktig Antonio Guterres uppmaning är. Vi vill också som global rörelse visa på att staterna och FN:s säkerhetsråd har ett ansvar att följa uppmaningen, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare och tillika ordförande för IFOR, Lotta Sjöström Becker.
Hon är glad över att hans uppmaning faktiskt burit frukt, men ser också att vissa militära grupperingar försöker utnyttja krisen till sin fördel.
— I Latinamerika, där vi har verksamhet, finns det paramilitära grupper som har ökat våldet mot dem som kämpar för mänskliga rättigheter. Man utnyttjar att människor måste vara hemma och att inte samhället fungerar som normalt, säger hon.
Hon menar att coronapandemin fungerat som en ögonöppnare. Den har visat hur ojämlik världen är, där tillgången till sjukvård och hälsa kan skilja enormt mellan fattig och rik.
— De som redan är marginaliserade har fått det allt värre under pandemin, säger hon.
Lotta Sjöström Becker menar att den värld som byggs upp efter krisen måste göra andra prioriteringar. Hon tror inte att nationalism eller stängda gränser skapar trygghet, utan samarbete och satsningar på jämlikare samhällen.
— Det som skyddat oss i Sverige hade varit tryggare anställningsvillkor i vården, och bättre lager av skyddsutrustning. En starkare hälsosektor hade förlängt mångas liv, inte ett starkare försvar, säger hon.
Hon vill därför se en värld som samarbetar över gränserna och visar större solidaritet.
Men har inte krisen visat att människor tvärtom ser till det egna landet och sluter upp bakom dess ledare?
— Det är absolut en naturlig reaktion under en kris. Men för att förändra och skapa nya normer så måste vi vara konstruktiva och kreativa. Vi måste bygga för framtiden nu! säger hon.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR