Själavårdare samlas för att kunna se människan i kriminella

Från en gängsjkutning tidigare i år. Foto: TT

Nu samlas själavårdare inom Kriminalvården till konferens. Fokus ligger på att se människan, även när denne lever ett kriminellt liv.

Det kan vara en ganska ensam uppgift att verka som själavårdare inom Kriminalvården. Men nu samlas kristna och muslimska själavårdare som är kopplade till Nämnden för andlig vård (Nav) till en tre dagar lång konferens i Örebro.

Ensam i sin roll

- Syftet är både fortbildning och en uppdatering av läget, då konferensen handlar om vad som händer inom 

Stefan Klingberg

kriminalvården och hur vi ska möta behoven på bästa sätt, säger pastor Stefan Klingberg, som är ordförande i föreningen Själavårdare i Kriminalvården.

Själavårdarna kommer från hela Sverige och Stefan Klingberg menar att det är ett viktigt tillfälle att mötas.

- Ofta är man ganska ensam i sin roll på anstalten. Här får man en möjlighet till kollegial uppmuntran och gemenskap, säger han.

Att se den som sitter i fängelse

Temat för konferensen är ”Ser vi människan?”, som syftar på vikten av att inte se någon som främst en kriminell eller brottsling.

- Ganska många intagna kan uppleva att de inte blir sedda och hörda, säger han.

Stefan Klingberg har arbetat länge på kvinnoanstalten Hinseberg utanför Örebro. När han började var det inte full beläggning och alla intagna hade eget rum. Idag beskriver han det som överfullt och nästan alla får dela rum. En liknande utveckling sker på anstalter över hela landet.

- Det verkar aldrig bli slut på överbeläggningarna, det är en följd av skärpta lagar och kanske av mer resurser till rättsväsendet, säger han.

Möter många trasiga unga

Sedan en tid tillbaka tjänar han även som själavårdare på ett häkte, där han möter många yngre som han beskriver som vilsna och trasiga, med bristande värderingar och normer.

- De kan ha en hög våldskapacitet och ett för mig främmande sätt att resonera. De kan vara rädda för vad som händer på utsidan, vad som händer med släkten och vad som väntar dem när de kommer ut. Ett människoliv betyder så lite i dag.

Under konferensen kommer bland andra Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren och Sofia Camnerin från Sveriges kristna råd att delta.

Fakta: Själavårdare i kriminalvården(Sik)

Samlas till konferens den 14-16 oktober 2024 i Immanuelskyrkan i Örebro   

Tema: Ser vi människan?

Under konferensen hålls föreläsningar och panelsamtal. Deltagare kan också göra studiebesök på kriminalvårdsanstalterna Kumla och Hinseberg.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA