Hönö Missionskyrkas Anders Marklund frågade ut Niklas Piensoho tillsammans med Emil Johansson. Foto: Marcus Gustafsson
HÖNÖKONFERENSEN. Niklas Piensoho är åter välkomnad in i Equmeniakyrkans pastorskår.
Första framträdandet efteråt blev en välfylld utfrågning under Hönökonferensen.
Veckans utfrågningar med pastor Anders Marklund och allmänläkaren Emil Johansson under Hönökonferensen, har visserligen varit välfyllda.
Men när Niklas Piensoho, föreslagen som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, frågades ut räckte inte den vanliga kyrksalen till. Samtalet fick flyttas till hallen.
Många nyfikna
Många nyfikna ville lyssna till Piensohos första framträdande sedan han tidigare under veckan återinsatts i Equmeniakyrkans pastorskår, efter 18 år som föreståndare i Filadelifiakyrkan Stockholm.
- Jag har aldrig kallat mig pingstvän eller missionare, utan kristen, det har känts bra för mig, konstaterade han från scenen.
Just nu går debatten het på Sändarens opinionssida om processen kring förslaget om Niklas Piensoho som biträdande kyrkoledare.själv var han också tydlig med att tala om sin nya roll i termer av "om han blir vald".
- Men jag har landat i glädje och frid om det nu blir så, sade han.
Längtar efter detta
Samtalet kretsade såklart kring vilken typ av inriktning han i såfall skulle ha. Och vad han längtar efter.
- Jag brinner ju för att vinna människor för Guds rike, för jag har sett vad det betyder och vilken enorm kraft det finns i det, förklarade han och menade att det inte bara gäller den enskilde utan för hela samhället.
- Jag tycker nästan det är en mänsklig rättighet att man ska få höra om Jesus och själv kunna ta ett beslut att ta emot honom, menade han och fick applåder från stora delar av hallen.
Niklas Piensoho. Foto: Marcus Gustafsson
Döpt gängkriminella
Från arbetet i Filadelfia tog han konkreta exempel i hur det mötet fått vara ett verktyg i arbetet med utsatta i Stockholm.
- Vi fick döpa en person som förlorat familjemedlemmar i gängskjutningar. När man hör den berättelsen förstår man vad omvändelsen betyder. Men även om man inte kommer från den bakgrunden handlar det om samma sak. Det spelar ingen roll vad man omvänder sig ifrån, utan vad man omvänder sig till, konstaterade han och hänvisade till att han därför helt kunde säga sig gå i samklang med Equmeniakyrkans vision om mötet med Jesus som förvandlar "Dig, mig och hela världen".
"Ge pengarna till Equmeniakyrkans mission"
Piensoho lyfte också fram att även om det är i den lokala församlingen som många av de viktigaste sakerna äger rum, finns en styrka att ingå i ett samfund.
- Jag tycker att man ska ge alla pengar till Equmeniakyrkans mission till exempel. Det kan jag säga att det inte är någon biståndsorganisation eller liknande som kommer i närheten av de nätverk kyrkorna byggt upp och det arv vi förvaltar, konstaerade han.
Äktenskapssyn i förändring
En annan fråga som annars brände till var när Emil Johansson styrde in samtalet på frågan om HBTQ, där Piensoho i sitt tidigare sammanhang anklagats för att öppna dörren till en för liberal hållning.
- HBT och Q är lite olika frågor, men om vi håller oss till H, homosexualitet har jag landat i att de inte kan vara diskvalificerade att finnas i våra kyrkor, säger han och berättar om sin egen resa i frågan.
Applåder i hallen
Där han genom samtal med ett 30-tal personer i desperata situationer och spetsiga frågor till sig själv kommit fram till att det inte kan vara de som vill följa Jesus men brottas med homosexualitet som bibeln fördömer.
- Sen har jag också varit med om det sorgliga att behöva begrava människor som inte orkat. Och då har jag undrat, det är väl inte det här som kan vara kyrkans undervisning.
För andra gången fylls hallen av rätt ljudliga applåder.
Måste orka
Tidigare har han dock inte varit så tydlig i äktenskapsfrågan. I Sändarens podcast från december menade han att han brottades med frågan, och även om det inte är färdigbrottat uttalar han från scenen nu uppfattningen att det ändå måste vara bättre att man får leva i en äktenskaplig ordning än ingen alls.
- Idealet är att en man och en kvinna lever ihop hela livet, men idag accepterar vi att det finns skilda personer i våra församlingar. Vi måste hitta sätt att omfamna människor som vill leva med Jesus.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR