Valet av nya kyrkoledare är förstås en höjdpunkt på konferensagendan. Karin Wiborn är föreslagen som kyrkoledare och Niklas Piensoho som biträdande kyrkoledare. En annan viktig fråga som kan väcka debatt är den nya regionsindelningen.
Denna vecka börjar Equmeniakyrkans årliga kyrkokonferens, som med sina olika frågor är den kanske viktigaste som hållits i Equmeniakyrkans korta historia. I år ska ombuden bland annat fatta beslut om ny regionindelning, reviderade stadgar, en ny form av konferenser och – förstås – nya kyrkoledare.
Men vilka frågor ligger i framkant? Sändaren ringde runt till några av församlingarnas ombud.
Maria Dahlborg Bergkvist är ombud från Gripenbergs Missionsförsamling i Tranås. Hon är metodist i botten och ser därför extra mycket fram emot den här konferensen.
– Det är fantastiskt roligt, det kommer många som jag vill hinna träffa och jag vill naturligtvis vara med så mycket som möjligt i den delen av konferensen. Så det blir lite splittrat för mig.
Den lilla församlingen i Tranås har inga samlingar sommartid och har därmed inte haft några diskussioner om konferensens ärenden, särskilt inte kyrkoledarvalet eftersom beskedet kom så sent om att det är Niklas Piensoho som föreslås som biträdande kyrkoledare.
"Konstigt förfarande"
– Det är ett viktigt val, och jag tycker det har varit ett konstigt förfarande. Många med mig vet egentligen inget om den här personen. Nu har vi inte fått veta just någonting om var han står och vilka visioner han har. I det jag har läst tycker jag hans framtoning varit rätt luddig. Det fanns så många bra kandidater med från början så jag tänker att vi borde kunnat enas om någon av dem, säger Maria Dahlborg Bergkvist.
– Sen tror jag det är bra med en man och en kvinna. Men jag tror det kan bli diskussioner.
Staffan Östman, ombud från Närkes Kil utanför Örebro, är också tveksam inför valet av biträdande kyrkoledare.
– Jag tycker den här situationen är konstigt hanterad av Piensoho. När han nu jobbat hela 18 år i Filadelfia kan jag tycka det är fegt av honom att inte våga prata med sin styrelse om att han blivit föreslagen. Jag vill inte ha en kyrkoledare som är feg, utan en som vågar ta ställning. Vi behöver veta vad en sådan person tänker och tycker, och han behöver vara tydlig.
– Jag tycker att kyrkostyrelsen skulle ha krävt av Piensoho att vara öppen kandidat hela vägen, tillägger Östman.
Förslag om ändrad regionindelning
En annan fråga som engagerar Staffan Östman och hans församling är förslaget om ändrad regionindelning.
Syftet att stärka närområdena ser de som positivt. Likaså att dra ner på antalet centralt anställda när medlemsantalet i hela kyrkan sjunker.
– Men vår lilla församling ute på landet med 26 medlemmar kommer i samma region som Stockholm. Risken är att storstadsförsamlingarna kan bli mer dominerande.
– Region Svealand har varit överblickbart, även om det är långt från Trosa till norra Värmland. Det är ännu längre till Gotland som nu föreslås ingå i samma. Det är en komplicerad fråga det här, säger Östman.
Till kyrkokonferensen har en motion angående pastorsbristen kommit in. Fråga är hur fler kan rekryteras, stanna kvar och även återkomma efter att ha gjort något annat en tid.
– Det här är en viktig sak, säger Agneta Richloow som är ombud för Olivehällskyrkan i Strängnäs.
Hon vet vad hon pratar om för hon har själv haft en period på 15 år som kemist på en helt annan arbetsmarknad. 2015 gick hon tillbaka till en pastorstjänst i Malmköping under fem år.
– Det har varit väldigt roligt att vara tillbaka, säger hon.
Agneta Richloow är även engagerad i EQ-kvinna, ett nätverk för kvinnor i Equmeniakyrkan, och kommer att synas vid deras utställningsbord.
Metodistkyrkans välrdskonferens
Hon tror att det nog kommer bli rätt annorlunda nu när Metodistkyrkans världskonferens hålls samtidigt.
– Jag hoppas det blir en konferens där vi kommer samman. Att den blir till inspiration och uppbyggelse, och att vi ska kunna ta goda beslut.
Besluten tas genom så kallat konsensusförfarande, det vill säga att alla ombud behöver vara överens, eller acceptera att man inte är det.
– Det ser jag som både smidigt och osmidigt. Man visar sitt tyckande med färgkort, och man kan visa att man tycker det är tillräckligt även om man inte är överens till hundra procent. Det är bra.
Från Johanneskyrkan i Kumla kommer Birger Klevestedt att vara med som ombud. Han ser fram emot dagarna i Göteborg, särskilt eftersom han är metodist i grunden.
– Jag förväntar mig fina möten och mycket nätverkande. Och att få stifta mer bekantskap med Piensoho, jag tror att han kommer bli ett bra komplement till Karin.
Birger Klevestedt är utbildad diakon och därmed ligger uppföljningen om Equmeniakyrkans utbildningar från tidigare kyrkokonferens högt på listan av frågor som han vill följa.
Han nämner också omstruktureringarna av de regionala kontoren och hur kontakten mellan församling och regional kyrkoledare kommer att bli.
Utveckla i stort och smått
– Jag tycker det är intressant hur vi kan utveckla kyrkan i både stort och smått. Jag skulle vilja att man lyfte lite mer hur man kan utveckla områden och församlingar med en svag tillväxt.
– Vi behöver också lyfta detta med att vi är en kyrka där vi tydligt tagit ställning till att vi kan tycka och tänka olika i våra församlingar. Alla olika delar måste få rymmas, jag är rädd att vissa frågor annars kan komma att splittra kristenheten.
– Jag inser att det kommer att bli en intensiv konferens, säger Klevestedt.
Fakta: Kyrkokonferensen
- När? 14–18 augusti. Konferensen startar på onsdag kväll med invigningsgudstjänst och avslutas på söndag förmiddag med sändningsgudstjänst, nattvard och ordination av diakoner och pastorer inom Equmeniakyrkan.
- Var? Svenska Mässan i Göteborg.
- Tema: On the Move.
- Språk: Konferensen är internationell och det talade språket är engelska. Tolkning till svenska och andra språk erbjuds.
- Förhandlingar: Parallellt med programmet sker ombudsförhandlingar. Dessa hålls uteslutande på svenska.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR