De träffades för en kväll om grön samverkan i Solna. Från vänster Magnus Eknor, Solna scoutkår, Inger Mattsson, miljöstrateg, Solna stad, Liselott Björk, diakon, Ekenbergskyrkan, Henric Götefelt, Grön kyrka, Katarina Alexandersson, pastor, Ekenbergskyrkan, och Mats Rydinger, präst, Solna församling.
Kyrkan kan ge hopp i klimatarbetet, och har även ett språk för att hantera dessa svåra frågor.
Det framgick i Ekensbergskyrkan i Solna nyligen närl var det lokal grönsamverkan i fokus.
Församlingen vill bidra och inspirera till ett mera aktivt klimatarbete och framför allt hitta lokala samarbetspartners.
– Min förhoppning är att det här ska inspirera och få fler att kroka arm och göra mer för miljön, säger Katarina Alexandersson, pastor i Ekensbergskyrkan.
– Klimatfrågan är ju den viktigaste just nu. Kyrkan är viktig och har en röst. Alla goda krafter behövs och det vi gör tillsammans har bättre förutsättningar att lyckas.
Drygt 20 personer hade kommit till inspirationskvällen, bland annat representanter för Naturskyddsföreningen, Solna scoutkår, Solna stad och Solna församling inom Svenska kyrkan. På plats var även Henric Götefelt, projektledare för Grön Kyrka och handläggare för Equmeniakyrkans utlysta Klimatnödläge, som inledde med ett föredrag och även höll i det efterföljande samtalet. Götefelt talade först om det klimatnödläge som nu råder i världen.
– Det blir lite deppiga siffror till att börja med, sade han. Men det finns också hopp. Det är möjligt att åstadkomma en förändring.
Ozonlagret har återhämtat sig
Ett exempel på detta är att ozon-lagret kring jorden har återhämtat sig, efter att utsläppen av freongas har minskat.
Kyrkans unika möjligheter att påverka lyftes fram i föredraget.
– Ett paradigmskifte måste till, sade Henric Götefelt. Och det är inte konstigt att kyrkan tar plats i de här frågorna, Det finns forskare som hävdar att själviskhet, girighet och apati är det som orsakar de största miljöproblemen.
– Kyrkan har ett språk för det som nu håller på att hända. Kan det helt enkelt vara synd att skövla en skog för ekonomisk vinning? Det kan inte andra aktörer, som en kommun, säga.
Vikten av att förmedla och känna hopp togs också upp, inte minst för den yngre generationen.
– Vi ska ge ett hopp, men inte ett falskt hopp, sade Henric Götefelt. Som det är nu är det nu ser många ungdomar en föräldrageneration som inte gör något, och då är det svårt att känna hopp.
– Men det håller inte för oss att fastna i ”det är kört”, utan att vi också har nycklar till hur vi ska komma vidare. Kyrkan finns ju överallt, i land och stad, och kyrkan har ett stort förtroendekapital som vi kan nå ut med.
Små och stora åtgärder
Inom Grön Kyrka finns det många församlingar som vidtar både små och stora åtgärder för att rädda klimatet.
– Det här är något som inger mycket hopp, sade Götefelt. Det verkar verkligen funka med Grön Kyrka.
Kvällen avslutades med ett samtal där alla som ville fick bidra, bland annat diskuterades frågan ”Vad är ditt sammanhangs största styrka?”
– Vi har ju kommuninnevånarnas mandat och då kan vi också genomföra många åtgärder, sade Inger Mattsson, miljöstrateg på Solna stad. Vi kan även genom olika kommunikationsinsatser underlätta för medborgarna att göra rätt. Dessutom har vi en stor möjlighet att vara med i många olika sammanhang, att nätverka.
– Solna Scoutkår har 130 medlemmar och många är barn, sade Magnus Eknor, Solna Scoutkår, vars verksamhet håller till i Ekensbergskyrkan. Vi vill ge dem en livsstil och en förmåga. Har man fått en trygghet när man är ung så blir det lättare att samverka.
– Relationer är en styrka, det finns ett förtroende i de relationer som vi skapar, sade Hanna Holmlund, präst i Solna församling.
Deltagarna var nöjda med kvällen och arrangörerna hoppas att detta kan bli en start för fortsatt samverkan för många fler åtgärder för klimatet.
– En styrka som vi har är ju att vi har ordnat det här mötet, sade Katarina Alexandersson. En styrka som vi har är ju att organisera.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR