När termometern visade 15 minus i december 2021 tog kyrkorna ansvar och öppnade sina dörrar för EU-migranter under natten. Här i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Foto: Mikael M Johansson
Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor för att Folkrörelsesverige skall kunna stödja människor som har det svårt. För Equmeniakyrkan finns 2,5 miljoner kronor avsatta.
– Det civila samhällets insatser för människor i socialt särskilt utsatta situationer har visat sig avgörande i de kriser vi nyligen sett, säger socialminister Jakob Forssmed, KD och fortsätter:
– Civilsamhället har visat på en god förmåga att nå socialt utsatta människor. Nu vill regeringen långsiktigt stärka det civila samhällets förutsättningar att verka för utsatta människor.
2,5 miljoner kronor att söka
Redan nu finns dock pengar att söka för Equmeniakyrkans församlingar. Bara några dagar efter att Forssmed kommit med sin budgetnyhet meddelade Equmeniakyrkans kansli att det finns 2,5 miljoner kronor att söka för samfundets församlingar till arbete för utsatta.
– Vi ser ett stort behov, allt fler har svårt att klara ekonomin när tiderna är kämpigare, säger Inga Johansson, samordnare för kyrka-samhälle, vid Equmeniakyrkan.
– Fler söker sig till oss för mat, själavård och samtal. Människor mår psykiskt dåligt. Många församlingar har öppna mötesplatser dit man kommer för att få stöd och gemenskap, säger hon.
Ansökan inne redan 2 oktober
Men det brinner i knutarna för att få del av pengarna: redan måndag den 2 oktober skall ansökningarna vara inne. Pengarna skall användas under året och redovisas i början av nästa. Det går dock bra att söka för sådant församlingen redan gjort under 2023.
Förutom mat, samtal och gemenskap exemplifierar Equmeniakyrkan med att stödet kan handla om ge en sovplats till den som inte har ett hem, förnödenheter, lindra psykisk ohälsa, hjälpa socialt eller ekonomiskt utsatta, lägerkostnader, deltagaravgifter i fritidsverksamhet, resekostnader till skola och arbete, öppna mötesplatser, språkkafé med mera. Bidraget kan även användas till verksamhets-, administrations- och personalkostnader.
Pengarna kommer via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
De 100 miljoner kronor som regeringen har med i den kommande budgetpropositionen gäller från och med nästa år – och framåt; tillskottet föreslås alltså bli permanent.
"Långsiktigt stöd viktigt"
– Ett långsiktigt stöd för att utveckla verksamheten är viktigt så att församlingarna vet att de kan fortsätta sitt arbete och inte stå med personal och annat, och plötsligt upptäcka att finansiering saknas, kommenterar Inga Johansson.
Det civila samhället utgör både en omistlig förutsättning för ett levande samhällsliv och ett uttryck för ett öppet demokratiskt samhälle som är större än staten, konstaterar Forssmed i regeringens pressmeddelande.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR