Efter Ibn Rushds nedläggning: Vill se muslimska ­studiecirklar i Bildas regi

JOel Halldorf

Joel Halldorf och Samuel Gustafsson påpekar att både kyrkor och Bilda har lång erfarenhet av att jobba med religionsmöten. Något som de skulle kunna nyttja för att stötta det muslimska civilsamhället.  Foto: Mikael M Gustafsson & Henrik Yddeborg

De kristna studieförbunden borde stödja muslimska organisationer när Ibn Rushd läggs ned. 
Det anser Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda högskolan i Stockholm och krönikör i bland annat Sändaren. 

– Generellt tror jag att det är bra om kyrkor och kristna organisationer funderar på hur de kan stötta det muslimska civilsamhället. Att man söker kontakt med det för att se om man kan bistå med sin erfarenhet och kunskap, menar Halldorf och fortsätter: 
– Kanske skulle Bilda och Sensus, med sin stora erfarenhet av religionsfrågor, kunna vara ett stöd för sådant som rör folkbildning när Ibn Rushd behövt lägga ned.

Ibn Rushd ansågs för litet

Det var i början av september som Folkbildningsrådet beslöt att dra in pengarna till det muslimska studieförbundet, vilket Sändaren skrivit om tidigare. Förbundet har anklagats för att sprida såväl antisemitism som homofobi och misogyni. Anledningen till beslutet var dock dess storlek: Ibn Rushd ansågs vara för litet för att klara att leva upp statens krav på kvalitetskontroll och verksamhetsutveckling. 
Joel Halldorf för sin del beklagar beslutet. På X skriver han att det muslimska civilsamhället kommer att avskärmas och att ”isolering ökar risken för radikalisering”.  Det är i detta perspektiv han ser att stöd från de andra studieförbunden skulle kunna komma in. 
– De borde kunna arbeta utifrån sina vanliga strukturer för folkbildning. 
– De har också stor erfarenhet av att arbeta med religionsmöten, dialog och demokratiträning. Det är teman som säkert kan vara relevanta även här. 

Inte haft något samarbete hittills

På Bilda är Samuel Gustafsson förbundsrektor. Han konstaterar att man hittills inte haft något samarbete med muslimska organisationer. Det har däremot arbetarrörelsens ABF, Svenska kyrkans Sensus och nykterhetsrörelsens NBV haft. 
– Vi har ju ingen särskild ­kompetens när det gäller islam. Vår profil vilar på kristen livs­­­åskådning som grund, men själva vår verksamhet är öppen och bred och välkomnar alla människor. 

Så en studiecirkel i Koranen ­skulle kunna funka?
– Ja, utifrån vårt uppdrag att med kristen livsåskådning som grund bedriva folkbildning kan vi arbeta brett. I all vår verksamhet förhåller vi oss till vårt uppdrag, vår värdegrund och våra kärnvärden, säger Gustafsson och gör samma påpekande som Halldorf: att man har lång erfarenhet av att arbeta med religionsmöten, dialog och demokratiträning. 
– Det är en viktig del i vårt bidrag till samhället. 

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA