Pakistan har stora utmaningar att ta tag i och de pågående översvämningarna gör inte saken bättre, säger den pakistanske biskopen Samuel Azariah under ett Sverigebesök.
Biskop Samuel Azariah var tidigare stiftsbiskop i Church of Pakistan men är sedan ett och ett halvt år tillbaka direktor för det kristna studiecentret Christian Study Centre i Rawalpindi, nära Islamabad. Sändaren träffar honom under ett besök i Sverige dit han kommit för att möta representanter för Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan, som båda är samarbetspartner till studiecentret.
Samuel Azariah, som är medlem i Kyrkornas världsråds centralkommitté, kommer direkt från Kyrkornas världsråds generalförsamling i Tyskland. En generalförsamling som han tyckte präglades starkt av temat ”Kristi kärlek driver världen till enhet och försoning”.
– Kärlek var det som dominerade, teologiskt och praktiskt.
Präglas av stora utmaningar
När han återvänder till Pakistan är det till ett land som just nu präglas av stora utmaningar. Ovanligt kraftiga monsunregn har gjort att landet drabbats av svåra översvämningar.
– Pakistan lider av allvarliga ekonomiska och politiska utmaningar och att på toppen av det ha en naturkatastrof som översvämningarna är inte till hjälp. Det skadar landet väldigt mycket, säger Samuel Azariah.
Tredjedel av landet under vatten
Fler än 3,3 miljoner människor har drabbats av översvämningarna. Runt en tredjedel av landet uppskattas ligga under vatten och dödssiffran har stigit till över 1 300.
– Översvämningarna har varit förödande. Provinsen Baluchistan har blivit helt förstörd och all infrastruktur där har raserats. Även provinsen Sindh i södra delen av landet har blivit väldigt svårt drabbad, säger Samuel Azariah.
– Människor har förlorat sina hem, skördar har förstörts, djur har dött och människor har dött.
Många är i akut behov av hjälp med boende, mat och kläder.
– Som kristna tror vi på att hjälpa människor som är i nöd och kyrkorna delar utifrån sin förmåga med sig av sina resurser.
Drygt en procent är kristna
Av Pakistans över 220 miljoner invånare är drygt en procent kristna. Runt 96 procent är muslimer. Kränkningar, övergrepp och förföljelse av landets religiösa minoriteter är vanligt förekommande.
Även om det är majoritetssamhället, muslimerna, som skapar problem för oss är det också därifrån hjälpen kommer. Det finns en grupp muslimer som skyddar oss.
– Var än de finns i världen så har minoriteter en gemensam sång. Vissa minoriteter har en särskilt allvarlig sång att sjunga och vår är en sådan allvarlig hymn, säger Samuel Azariah.
– Vi är en minoritet politiskt, socialt och ekonomiskt. När man har en så begränsad roll i den övergripande strukturen så blir det svårt att överleva.
Många muslimer stöttar
Samuel Azariah tillägger dock att situationen är dubbel och framhåller att det finns många muslimer som stöttar landets minoriteter.
– Även om det är majoritetssamhället, muslimerna, som skapar problem för oss är det också därifrån hjälpen kommer. Det finns en grupp muslimer som skyddar oss.
– Men jag tror inte situationen för minoriteter kommer bli bättre förrän majoritetssamhället kan acceptera oss som likvärdiga medborgare. För det behövs politiks medvetenhet och minoritetsgrupperna behöver hålla ihop.
Hur har situationen i Pakistan påverkats av att talibanerna återtagit makten i Afghanistan?
– Att de fått makten har definitivt påverkat vissa delar av samhället, både i Afghanistan och Pakistan. Många afghaner har lämnat sitt land och i Pakistan tror jag att det som vi oroar oss för är att historien ska upprepa sig.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR