Kyrkan är nästan synligare i Almedalen än i samhället i stort, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande för Socialdemokratiska Tro och solidaritet. Han deltar i Almedalsveckan för 14:e gången.
- Det har satt sig att samfunden och kyrkan har en hög profil här, allt från Nikodemussamtalen i domkyrkan till ”G som i Gud” som Frälsningsarmén och några till arrangerar.
- Kyrkan har en nästan mer synlig plats i Almedalen än man har i samhället i övrigt, och man skapar ofta många nya och oväntade möten. Jag tycker att det är väldigt bra och att man har satsat på och prioriterat detta från kyrkans och samfundens sida, det hoppas jag att man ska fortsätta med.
Når man ut eller når man sina egna?
- Man når nya människor skulle jag vilja säga. Om man går och tittar på dem som sitter på de olika seminarierna och deltar i panelerna så är det ofta oväntade konstellationer, både ur ett teologiskt perspektiv och ur ett politiskt perspektiv och kanske även ur ett allmänt intresse-perspektiv.
- Sedan ska man inte överdriva det heller, det är inte så att närvaro i Almedalen innebär något avgörande genombrott, men det är en av flera plattformar som det är viktigt för kyrkan och samfunden att finnas på.
Hur är den allmänna känslan i Almedalen i år, tycker du?
- Det är ju lite lugnare, det är ju lite mindre politisk nerv än det brukar vara i Almedalen. Nu när vi har haft en så lång period av ett polariserat stämningsläge och två val och en väldigt utdragen regeringsbildning är det som att partierna pustar ut lite.
- Det som det finns spänning i nu är hittills två saker. Dels Nyamko Sabunis tal på onsdagskvällen, hennes första i Almedalen som partiledare för Liberalerna. Hon har ju ansetts vara lite svår att tolka, vart hon vill föra Liberalerna, och man kommer att lyssna noga på hennes tal i kväll,
- Det andra är ju KD och Ebba Busch Thors gemensamma lunch och politiska samtal med Sverigedemokraterna, även om migrationsfrågor, som ju bildsattes i tisdags och lades ut på Facebook. Det har ju väckt många starka känslor att Kristdemokraterna väljer att göra detta. Det är mina intryck av den här veckan hittills.
- Dessutom vill jag tillägga nazisternas närvaro, även om de inte är så många. Det ser vi på många seminarier där det står en tom stol på podiet, som symboliserar solidaritet med dem som inte vågar komma hit. I tisdags hade vi själva ett seminarium med Tro och solidaritet om Mellanöstern, där nazisterna kom in och tog rummet i besittning väldigt tidigt. Och även om de var tysta och till synes beskedliga, de fotograferade en del, så innebar det ändå att de gjorde avtryck i rummet. Folk blev rädda och efteråt stod folk i grupper och debriefade sig.
- Så även om den politiska nerven allmänt är lite lägre så är det inte så att den saknas helt.
Frågor som diskuteras mycket i år är klimat, miljö och AI.
- Ja så är det. Miljöfrågan har kommit väldigt starkt och det såg vi senast i en opinionsundersökning som presenterades i veckan. Den har klättrat även på väljarnas politiska dagordning och det är ju bra att den gör det så att partierna tvingas skärpa och precisera sina ståndpunkter eftersom det behövs så starka politiska åtgärder.
- Och AI är ju jättespännande. Det är ju en teknikutveckling, ett teknikgenombrott som kommer att prägla alla sektorer i vårt samhälle och då är det ju viktigt att så många seminarier som möjligt behandlar den problematiken, som är ny för många av oss, eftersom vi befinner oss i en förändringsprocess som bara är i den yttersta början.
KRISTOFFER MORÉN
sandaren@sandaren.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR