Adventsstjärnan har sitt ursprung i den herrnhutiska väckelsen. En väckelse som har djup inverkan också på svensk kyrklighet. Foto: Most Photos och Moravian archives.
Herrnhut är namnet på den tyska ort som blev centrum för en av 1700-talets stora väckelserörelser - och som än i dag utövar stort inflytande på svensk kyrklighet.
Men vad inte många vet är att det utan väckelsen inte heller funnits någon adventsstjärna i vart och varannat svenskt fönster under juletiden.
Och vad betyder egentligen Advent? Ankomst eller väntan.
Med adventtiden inför dörren kommer årligen samma frågor upp. Vad betyder egentligen advent, vad handlar det om, varför tänder vi ljus och varför hänger vi upp stjärnor i fönstrena.
Låt oss börja med betydelsen. Advent betyder väntan, säger en del, och det är lätt att dra den slutsatsen utifrån det faktum att det ter sig som en enda lång period av väntan på julen.
Jesusbarnet är själva ankomsten som advents väntan består av. Foto: Mostphotos
Advent är väntan och ankomst
Men vad det betyder hittar vi egentligen i slutet av den väntan - nämligen ankomsten. Ankomsten av Messias, Jesusbarnet, då väntan är över. Advent betyder alltså ankomst, och är det latinska ordet för just detta. Medan Sverige blev protestantiskt under 1500-talet stannade alltså det latinska namnet på tiden kvar i det svenska språket.
Men skulle du åka tillbaka till den tiden är det ändå inte säkert att det varit uppenbart vad du pratade om. I folkmun kallades advent nämligen länge för Julfasta och var perioden då man tillredde all mat.
... julskinka är adventsfastans mål. Foto: Mostphotos
Julfastan inleddes i advent
Så här skriver Nordiska museet på sin hemsida: "I det tidiga kristna Sverige var advent en fastetid, ett sätt att kroppsligt markera Herrens glädjerika ankomst. Under fastan var man återhållsam med mat, framför allt med kött. Även efter reformationen på 1500-talet fanns advent kvar, men fastemomentet försvann. Ett minne från julfastan är lutfisk, som traditionellt blötlades på Annandagen den 9 december. Advent förknippades därefter mer med stillhet och vördnad, vilket bland annat gjorde att bröllop förbjöds. Man skulle även undvika bullriga arbeten och att föra oväsen."
Frågan är om väntan inte då kulminerade i julskinkan. Att grisen slaktas till jul har nämligen gamla anor i Skandinavien.
Den som har flest adventsstjärnor vinner. Foto: Mostphotos
Adventsstjärnans oväntade historia
Men hur var det då med jul- eller adventsstjärnan. Från början av december och framåt hänger stjärnor i de flesta svenska fönster och vittnar om att julen står för dörren.
Symboliken är lätt att koppla till Betlehemsstjärnan, som är omskriven i Bibeln som det astronomiska fenomen vilket förde de vise männen fram till Jesusbarnet. Traditionen är dock av nyare slag. Tidigare tillbaka än 30-talet var det svårt att få tag på någon stjärna i Sverige. Faktum är att första gången ordet ens nämns i landet är 1923, så vitt man nu vet.
Det hundraåriga bönemötet i Herrnhut är en oväntad grund för modern advent. Foto: Moravian archives.
Stjärngossar och väckelse en adventssuccé
Idén är ursprungligen tysk, och kan spåras till inget annat än den väckelse i Herrnhut, som startades av Greven Nikolaus von Zinzendorf, och blev startskottet för det 100-åriga bönemötet och väckelserörelsen som sedan gav skott till mycket av den frikyrkliga framväxten i Europa.
Det var nämligen i en skola i orten Hernhut, och som drevs av väckelserörelsen, som idén att belysa pappersstjärnor inifrån kom till. Inspirationen ska visserligen ha varit svenska stjärngossar.
Alltså, utan väckelsen och stjärngossar - inga adventsstjärnor.
Adventsljusstaken vann matchen mot adventsgranen. Foto: Mostphotos
Adventsljusstaken vann matchen
Adventsljusstaken då. Jo den har en något längre historia i Sverige men hade länge hård konkurrens av adventsgranen. En gran som iställlet för stakens fyra ljus hade sju, ett för varje dag i veckan som tändes upp varje söndag av sju barn som också läste en bibelvers vid varje nytänd veke.
...men kransen blev kvar. Ofta dock utan ljus i. Foto: Mostphotos
Men efter ett 40-tal år i dominans var det fram emot 1920-30 talet tydligt att adventssljusstaken och adventskransen hade petat granen från tronen. Dessa traditioner lever än idag vidare, även om kransen oftast numera förlorat sina ljus och hänger obrinnande på dörren. Den i jämförelse med granen mindre brandfarliga ljusstaken behövde bara ett tänt ljus i veckan och så småningom har de bibliska verserna bytts ut mot diktläsning.
Den elektriska ljusstaken är en svensk uppfinning. Foto: Mostphotos
Den elektriska adventsstakens mörka historia
En ännu mindre brandfarlig variant, som numera står lysande under hela adventsperioden i många hem är ju den elektriska advenstssljusstaken som uppfanns av Philips i Göteborg och kom i produktion strax innan andra världskrigets slut.
Den lite sorgliga historien i tillkomsten är att det var lagerarbetaren Oscar Anderssons idé som möjliggjorde succén, men han fick inte sitt erkännande förrän lång långt efter.
Källor: Nordiskamuseet.se, juligen.se
Fakta: Sammanfattat och klart
Foto: Mostphotos
- Advent betyder ankomst, inte väntan. Men det är en väntan på ankomst.
- Adventsljusstaken, med ett tänt ljus per söndag i advent kunde lika gärna hade i början hård konkurrens av adventgranen innan det på 1930-talet drog ifrån.
- Adventsstjärnan har sitt ursprung i tyska Herrnhut och byggde delvis på svenska stjärngossars stjärnegång.
- Advent var ursprungligen en kristen fasteperiod.
- Den elektriska adventsljusstaken är en svensk uppfinning.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR