Skapelsen. I min pappas hemby väntade trattkantarellerna i överflöd. Hemma i trädgården dignar äppelträden och det går inte att ta hand om alla, trots hjälp av trädlösa vänner.
Skapelsen exploderar av givmildhet och det är bara att ta emot och fyllas av tacksamhet i livets pulserande allvar, för visst är det konstigt att livet är så olika och så mycket på en och samma gång? Glädje över skörden är en sak, sorg och oro över skapelsens suckar och vånda en annan och samtidig. En skön skogspromenad där fågelsång är det mest framträdande är en sak, kunskapen om människor som kämpar för sin överlevnad i krig, förtryck och våld i samma stund är plågsam.
59 konflikter på i världen
Enligt Uppsala Conflict Data Program (UPDC) pågår 59 konflikter i världen. Fem av dem är större krig med fler än tiotusen döda per år. I den långa listan över pågående konflikter återfinns flera länder där Equmeniakyrkan har systerkyrkor eller ett samarbete, till exempel Kongo-Kinshasa, Indien, Pakistan och Syrien. På lördag infaller Förenta nationernas internationella fredsdag som instiftades 1981 med en vädjan till världens länder om åtminstone 24 timmars eld upphör. Som traditionen bjuder kommer generalsekreteraren att ringa i fredsklockan i FN:s högkvarter i Washington. Samtidigt ber världens kyrkor för fred i Palestina och Israel, i år med särskilt fokus på Gaza i en ekumenisk bönevecka.
Världsvitt och ekumeniskt
Fredsdagen infaller mitt i kyrkornas Skapelsetid, ett världsvitt och ekumeniskt initiativ för kring vårt ansvar att värna den jord Gud älskar. Skapelsetid återkommer varje år från den 1 september, som är de ortodoxa traditionernas kyrkliga nyår, till den 4 oktober, den helige Franciscus dag i katolsk tradition. Årets tema är ”Hopp och handling – tillsammans med skapelsen”.
Den lilla församlingen i Frillesås var en modig liten skara som trotsade omvärlden och rådande system genom att ta ansvar för sin övertygelse.
Men det är inte nog med det. En av Equmeniakyrkans årsdagar ryms inom denna period. Den 21 september är också minnesdagen för den första friförsamlingens bildande och demokratins början i Sverige 1848, eftersom det var den första sammanslutning där kvinnor och män gavs lika rösträtt. Den lilla församlingen i Frillesås var en modig liten skara som trotsade omvärlden och rådande system genom att ta ansvar för sin övertygelse. De gjorde vad som krävdes för att få frid i sinnet, frid med Gud, och i ett sökande efter fred med varandra beslutade de att alla, kvinnor och män, oavsett social status, skulle ha lika rösträtt. De hade stor tillit till sin tro, så stor att de vågade gå en annan väg än den förväntade och söka en livsväg i den lilla församlingen som störde omgivningen. Priset var högt med straffavgifter, förföljelse, för församlingens föreståndare FO Nilsson fängelse och landsförvisning eller flykt för religionsfrihet.
Teologen och bibelläraren Harry Månsus gav ut boken Shalom jord för över fyrtio år sedan, jag var då en av hans elever i bibelteologi och fortsatt finns hos mig hoppet om ”shalom”; fred, frid, välgång, harmoni, välsignelse och hälsa i relation till skapelsen, medmänniskan och Gud.
Rapporterna om klimatet är dystra och ger anledning till sorg, förtvivlan och modlöshet på samma sätt som rapporter om väpnade konflikter i världen skapar rädsla och oro. En liten samling alldeles vanliga män och kvinnor med ett extraordinärt mod och tro på sin tro, våra förmödrar och förfäder, kan inspirera till hopp och handling för en jämlik värld i fredens tecken. Låt oss be om mod och handlingskraft för fred med Gud, skapelsen och medmänniskan!
Karin Wiborn
kyrkoledare Equmeniakyrkan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR