Kyrkostyrelsens svar till debattartikel "Återremittera stadgeförslaget". ( https://www.sandaren.se/debatt/aterremittera-stadgeforslaget )
Församlingarna i Örebro har här i Sändaren skrivit och uppmanat kyrkokonferensen att ställa sig bakom motionen från församlingarna i Helsingborg och lyfter fram flera delar som de önskar ändra i kyrkostyrelsens förslag. Kyrkostyrelsen och kyrkoledningen uppskattar det engagemang det som har varit i de frågor som kommer att tas upp på årets kyrkokonferens. Vi är en bred kyrka med många uppfattningar och det är precis så som vi önskar att Equmeniakyrkan ska vara.
Öppen för ändring
Kyrkostyrelsen och kyrkoledningen ser fram emot att få diskutera förslaget till ändring i stadgarna både på samtalstorget och i plenum, och hoppas på att det blir en livlig och konstruktiv dialog. Men vi vill samtidigt poängtera att den demokratiska processen inte började med styrelsens proposition utan började redan i början av året när förslaget skickades ut på remiss till alla församlingar. Drygt 30-tal församlingar valde att delta i remissen och som framgår i förslaget så fanns det en stor bredd av åsikter, allt från de som tyckte att förslaget var bra till de som tyckte att förslaget var för ingripande på församlingarna självständighet. Som sig bör så tog vi till oss av de synpunkter och förslag som kom fram i remissvaren och gjorde en sammanvägd bedömning utifrån dessa. Det är bedömning som nu kyrkostyrelsen lägger fram till kyrkokonferensen som sitt förslag. Vi ser nu fram emot att få diskutera alla de synpunkter som församlingarna lyfter fram i sin debattartikel och säkert en hel del andra förslag på kyrkokonferensen, för det är en viktigt plats där alla församlingarna har möjlighet att komma till tals och bli hörda. Kyrkostyrelsen och kyrkoledningen ser processen med förändringar av stadgarna som en naturlig del av att kyrkans utveckling för att vara en kyrka i sin tid.
Varken kongretionalistisk eller episkopal
Equmeniakyrkan är en kyrka som kommer från tre olika traditioner. Med dessa traditioner som grund har det ömsesidiga beroendet vuxit fram. Som Sofia Camnerin skrev i Sändaren (nr 27, 2024) om Equmeniakyrkan, ”Kyrkan är varken strikt kongretionalistisk, eller episkopal, utan en gemenskap där uttrycket ”ömsesidigt beroende” är centralt.” Det är med detta synsätt framför ögonen som kyrkostyrelsen och kyrkoledningen har arbetat fram detta förslag. Det innebär hela tiden att balansera den självständiga församlingen med det större vi:et för att skapa en än starkare samhörighet inom Equmeniakyrkan och vi ser det som en del i vår kyrkas vilja att fortsätta att utvecklas. Vi hoppas att förslaget ska få tjäna som utgångspunkt för debatt och förhoppningsvis beslut om förändring i stadgarna på flera punkter vid kyrkokonferensen i augusti.
Johan Adolfsson, vice ordförande, kyrkostyrelsen
Sandra Melin, ledamot, kyrkostyrelsen
Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR