En fallande fysisk närvaro i församlingarna har inte stoppat medlemmar i Equmeniakyrkan från att fortsätta ge. Åtminstone inte till samfundet centralt, som sett en ökning av gåvogivande under våren.
Equmeniakyrkans insamlingsbudget för våren befarades spricka åt fel håll när coronapandemin kopplade greppet om världen.
Men just på denna punkt verkar oron ha varit obefogad.
Med en budget på givande nationellt satt till 17,8 miljoner kronor kan kommunikationschef George Olvik istället konstatera att givandet landade 500 000 kronor över, alltså på 18,3 miljoner kronor.
Uppåt gick det också för kyrkoavgifts-siffrorna, som budgeterats till 28,5 miljoner men landade på 28,7 miljoner kronor för den aktuella perioden januari– juni.
– Det som ökar är gåvor från privatpersoner, medan församlingar minskar något. Men vi får också indikationer på församlingar som uppmanat att skänka direkt till nationella Equmeniakyrkan så det kan förmodligen vara en del av förklaringen av just detta, funderar Olvik.
Han konstaterar också att vissa kampanjer fått ett lyft, som bland annat det brevutskick Equmeniakyrkan gör till medlemmar med uppmaning om givande.
– Från att förra året ha fått in 450 000 kronor fördelat på 1500 personer så ser vi i år att 3000 personer valt att skänka sammanlagt en miljon kronor. Det är alltså en dubblering av antalet givare och mer än en dubblering av givna medel.
Många har använt inbetalningskupongen, men fler och fler ger också via swish.
Testamenten är det som inte genererat särskilt mycket pengar under våren, och når inte upp till budget. Å andra sidan är det insamlingsdelens mest svårförutsägbara punkt.
– Det går väldigt mycket upp och ner men när det väl kommer är det ju på något sätt bara att vara ödmjukt tacksamma att folk väljer att testamentera till Equmeniakyrkan, det är ju väldigt stort och ett förtroende.
Under 2019 uppgick det totala givandet till nära 33,5 miljoner kronor för både nationella och internationella enheten.
Det var då den högsta siffran sedan 2015 då summan landade på nästan 36 miljoner kronor. Och kanske är det en siffra som kan komma att tangeras vid årets slut.
George Olvik hoppas i alla fall att den generösa trenden fortsätter hålla i sig.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR