Med ett starkt intresse för internationella frågor och stort nätverk i kyrkosverige passar Ida Hennerdal bra in i sin nya roll på Diakonia. Hennes jobb är att länka ihop församlingarna här i Sverige med biståndsorganisationen Diakonias globala arbete.
Ida Hennerdal sprudlar av energi då hon berättar om sitt nya jobb.
– Just nu är jag nykär i mitt jobb, så allting är mest roligt och spännande. Jag vill göra jättemycket, utmaningen är att hinna med allt och att prioritera, säger hon.
Uppgiften spänner över flera plan då hon ska fungera som kontakt för såväl samfunden som ungdomsförbunden och församlingarna.
Om ett par veckor är det dags för Equmeniakyrkans konferens och där ska Ida Hennerdal ta chansen att träffa Diakonias församlingsombud. Att stödja dem i deras uppgift är en stor del i Idas nya roll, och hon tycker det finns förbättringsmöjligheter.
– Vi har ett hundratal ombud nu, några är väldigt aktiva, några lite mindre. Och det finns en del församlingar som inte har någon koppling alls i dag. Så jag ser att det finns en stor potential där, och det är också en del av mitt uppdrag, säger Ida Hennerdal.
– Jag kommer att åka och hälsa på ombuden i vårt avlånga land. Det finns ett behov av att samfunden och Diakonia ska närma sig varandra ännu mera.
Huvudmän för Diakonia är Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan. Biståndsarbetet bedrivs tillsammans med lokala samarbetsorganisationer i Latinamerika, Mellanöstern, Afrika och Asien. Man jobbar på ett långsiktigt sätt där målet är att åstadkomma varaktiga förändringar för de mest utsatta människorna.
Ida Hennerdal ser det som viktigt med en stark samhörighetskänsla mellan samfundens församlingar och Diakonia som organisation.
– När samfunden är huvudmän och säger att de står bakom, är det en stor poäng att de också är en del av arbetet. Jag kommer att stödja och uppmuntra församlingarna, hjälpa dem att ordna aktiviteter och lyfta våra kampanjer.
Först ut är den pågående kampanjen kallad Cykelansiktet som handlar om jämställdhet bland annat genom att kämpa för flickors rätt att cykla i Bangladesh. Diakonias arbete handlar inte bara om att jobba direkt för de unga kvinnorna. På avdelningen Påverkan och policy jobbar man också mot beslutsfattare och politiker.
– Diakonia behövs i allra högsta grad, slår Ida Hennerdal fast.
– Vi har ett så bra sätt att arbeta genom lokala organisationer som kan sin kontext och känner behoven där. Det gör att vi kan ha ett långsiktigt arbete ute i världen, med förankring i Sverige genom församlingskopplingen.
Ida Hennerdal tar över efter Petter Jakobsson som nu jobbar på Svenska Missionsrådet som rådgivare för mission, religion och utveckling.
Ida har tidigare varit ordförande i ungdomsorganisationen Equmenia och har därmed redan en stark förankring i många församlingar. Hon har även varit internationell koordinator på Equmenia samt varit engagerad i Fairtrade.
– Det har varit naturligt för mig att ha koppling till Diakonia genom mitt internationella engagemang, kommenterar hon.
Ida Hennerdal engagerar sig också på hemmaplan, dels i församlingens styrelse, dels som scoutledare.
– Jag tycker om att vara engagerad, att ha mycket att göra. Och så är jag en strukturerad person och det är bra i det här sammanhanget, konstaterar hon.
Just nu är jag nykär i mitt jobb så allting är mest roligt och spännande.
Fakta: Kort om Ida Hennerdal
Ålder: 31 år.
Familj: Gift med Pontus Hennerdal.
Bor: Lägenhet i Bromma, uppväxt i Örebro.
Tillhör: Abrahamsbergskyrkan i Bromma.
Aktuell: Tillträdde tjänsten som Diakonias projektledare för församlingar den 5 april.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR