När Sveriges kristna råd mötte statsminister Stefan Löfven och kulturministern Amanda Lind hyllades kyrkornas arbete.
- NI ställer upp och gör insatser för de allra mest utsatta. Varmaste tack, sa Lind.
I slutet av förra veckan kallade Regeringen i form av statsminister Stefan Löfven(S) och kulturminister Amanda Lind(MP) Sveriges kristna råd, SKR, till en träff. Med fanns också representanter för flera andra religioner.
- De ville uppdatera sig om läget för trossamfunden och informera sig om det arbete som görs ute i landet, berättar Mikael Stjernberg, press- och kommunikationsansvarig på SKR.
Han upplever att kyrkornas anseende stärkts efter de tuffa utmaningar som Sverige ställts inför under de senaste åren. Det var också något som Amanda Lind uttryckte i mötet.
- Under den stora flyktingvågen 2015 såg vi vad kyrkorna gjorde och vilket ansvar de tog. Vi såg det också efgter terrorattentatet på drotttninggatan och nu ser vi det igen, här. Ni ställer upp och gör insatser för de allra mest utsatta. Varmaste tack, uttryckte hon och vände sig till mötesdeltagarna.
SKR fick sedan berätta vilket arbete som pågår i församlingar runt om i landet, och det gavs också möjlighet för kyrkorepresentanterna att ge sin bild av läget.
- Bland annat tryckte Antje Jackélen (Ärkebiskop, Svenska Kyrkan) på att man nu inte ställer in utan om, något som trots alla utmaningar som kyrkorna står inför med förbud kring folksamlingar och så vidare var budskapet som skickades med från en samlad kristenhet, konstaterar Stjernberg.
Han menar vidare att mötet var "väldigt positivt" - och gav goda öppningar för en fortsatt nära dialog för samarbete mellan staten och kyrkan mot sviterna av corona.
- Det diskuterades också en hel del konkreta problem, som hur vi gör med begravningar och någon lyfte fram att det inte får gå för lång tid till ceremonin. Det är många aspekter, behov och utmaningar som kyrkorna nu kommer behöva hantera, menar Stjernberg.
Fokus i mötet var arbetet för församlingarna, men även SKR har sina egna utmaningar i coronans spår.
Följeslagarprogrammet i Israel/Palestina har lagts på is, själasörjare inom kriminalvården har haft diskussioner kring hur de ska kunna fortsätta träffa intagna när fängelser isoleras. En dialog som lett till att arbetet efter vissa svårigheter nu är igång i stort sett som vanligt. I sjukhuskyrkan har man ifall där man inte får träffa patienten diskuterat kreativa lösningar som digitala andakter.
- Just nu behövs både goda idéer och mycket bön, konstaterar Stjernberg.
Ni skickade själva ut en bön förra veckan. Hur har responsen varit?
- Bra, men det är många som går ut med böner just nu. Och det behövs. Det viktigaste är att det bes och det görs det just nu i Sverige.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR