Fem matnyttiga böcker under 2021. Inom ramen för Equmeniakyrkans kompetensutvecklingsprogram, KUP, görs nu en digital storsatsning på att få de anställda att läsa mer igen.
Det vanliga KUP, som syftar till att fortbilda personal inom Equmeniakyrkan i allt från ledarskap till predikokonst, ligger nere till 2022.
Osäkerheten kring Covid-19 är helt enkelt för stor för att planera in de tänkta satsningarna. Men istället har Gustaf Björkman och Elisabeth Lindgren tillsammans med arbetsgruppen för KUP nu mejslat fram ett digitalt koncept som de hoppas ska kunna locka många.
– Bakgrunden är ju egentligen ett kyrkostyrelsebeslut där man vill fortbilda sin personal, och det behövs ju också i såna här tider. Men vi har tittat på olika lösningar och landade i att det egentligen är ganska så perfekt med en bokcirkel, konstaterar Gustaf Björkman.
Tillsammans med THS och Bromma Folkhögskola drar Equmeniakyrkan nu därför igång ”Equmeniakyrkan läser”.
Tanken är att tillsammans med kollegor ta del av fyra (plus en) böcker inom främst teologi och ledarskap under året. Varje kvartal skickas en ny bok ut, och under tiden blir det såväl digitala träffar i mindre grupper liksom en storträff där även författaren intervjuas.
– Vi vill gärna att det här ska uppmuntra till läsandet igen. Många har nog läst mycket men det är bara att se till mig själv, man hamnar gärna med andra skärmar eller liknande, konstaterar Björkman.
– Vi är en läsarrörelse och vill plocka upp våra läsartraditioner som rörelse, men också fånga upp att vi är en relationell kyrka och det här är ett bra sätt att uttrycka det i sådana här tider, menar Elisabeth Lindgren.
Första boken ut är Roland Spjuths Om Gud och allting annat.
– En spännande bok av en typ som inte ofta ges ut – en systematisk teologisk bok med ekumeniskt perspektiv. Dessutom en ovanligt bra sådan! Kanske inte den typen av bok du köper och läser, men passar perfekt för en bokcirkel, säger Björkman.
Som bok nummer två handlar det om Sofia Camnerins När larmen tystnar hörs tonen.
– Kanske en bok som många läst men samtidigt ser vi att den inte har fått så mycket uppmärksamhet i Equmeniakyrkliga sammanhang, faktiskt. Utan mer på föreläsningar i Svenska kyrkan, så det är läge att lyfta fram och samtala om den. Även om det kanske inte är den första tanken som man har är det en bok om ledarskap. Den kändes väldigt given.
För sommarkvartalet är det Pekka Mellergårds Jag tror för att förstå som skickas till deltagarna. Med en bonusbok i Joel Halldorfs Gud – Jakten. Även om de är väldigt olika berör de lite samma ämnen – samtiden och trons roll – så vi tror att de funkar bra ihop, konstaterar Elisabeth Lindgren.
Sista boken ut är kanske den mest annorlunda i skaran, då den inte är kristen litteratur och dessutom en roman. Men Marilynn Robinsons Jack tror Gustaf Björkman ändå passar bra för den digitala cirkeln.
Om det blir författarintervju med den Pulitzerpris-vinnande amerikanska författaren ifråga är dock mer oklart.
– Jag tror det här kan öppna för väldigt spännande samtal och tankar som dessutom kan bli verktyg för den enskilde, vi hoppas mycket på det här konceptet. Faller det väl ut kan det mycket väl bli ett återkommande inslag, menar Björkman.
Anmälan för alla anställda sker via Equmeniakyrkans hemsida. Det finns ockås en öppning för vanliga medlemmar att haka på framöver.
– Det jobbas på en möjlighet även för lokala församlingscirklar tillsammans med Bilda, med samma böcker som tema. Men vi får återkomma om mer detaljer där, säger Lindgren.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR