Inte en student på skolan. Det hindrar inte högskolepastor John Ahlström från att rycka in för sina elever. Nu har han engagerat sig i ett studentinitiativ för att hjälpa människor i riskgrupper.
Det är glest mellan borden på Jönköping Universitys just nu enda öppna café.
Även utomhus på själva campusområdet är det nästintill folktomt.
– All undervisning sker på distans nu, konstaterar studentpastorn John Ahlström.
För honom har vardagen svängt om rejält sedan coronapandemin slog till. Mycket av hans arbete som pastor bestod tidigare av deltagande i olika grupper och nätverk på skolan. Allt sådant är nu satt på paus. Enskilda själavårdande samtal med studenterna har han fortfarande, men inte på plats på skolan.
– Att jobba som studentpastor innebär att finnas där för studenter. Mötet är viktigt. Vi har ställt om nu så om någon vill ha ett samtal så finns vi online.
Istället för de vanliga arbetsuppgifterna har mycket av hans fokus hamnat på ett nytt nätverk som startats i spåren av coronaviruset. Niklas och Per, två av eldsjälarna bakom den nystartade Facebookgruppen Corona Solidarity Network Jönköping, dyker in i caféet. De senaste veckorna har John i princip varit som en kollega. När coronaviruset började spridas på allvar i Sverige var de snabba på att agera för att kunna hjälpa människor i riskgrupper som nu behöver hjälp med till exempel handling och omtanke på olika sätt.
– Jag kunde inte hitta något nätverk här i Jönköping, säger Niklas Koch som kommer från Tyskland men bott några år i Sverige. Att agera och göra någonting här i Jönköping blev naturligt för honom.
Facebookgruppen har idag över 700 medlemmar. Många erbjuder sig att hjälpa till och stötta äldre och andra som befinner sig i en riskgrupp. Johns roll i gruppen har varit att förmedla kontakter mellan bland annat kyrkorna, Jönköpings kommun och pensionärsföreningen SPF som i sina nätverk möter människor i behov av hjälp i vardagen.
– Det handlar om tillit och förtroende från alla håll, säger John som beskriver sin roll i arbetet som en brobyggare för att de som vill hjälpa och de som behöver hjälp ska hitta varandra.
– Min uppgift blev att använda mitt förtroendekapital och söka kontakter, säger John som menar att många äldre idag också har svårt att lita på någon som vill hjälpa till i och med att det även varnas för bedragare i olika sammanhang.
Och han resonerar kring det här med goda handlingar och vad de betyder för den som gör en insats. Att få göra någonting för en medmänniska är betydelsefullt på flera sätt.
– De som säger att de klarar sig själva tänker säkert att de inte vill belasta andra. Men det de gör är att de tar undan möjligheten för någon att känna sig uppskattad. Så det är faktiskt ett egoistiskt sätt att se på det, speciellt i de här tiderna. Så våga fråga om hjälp! Speciellt nu när till och med myndigheterna och statsministern uppmuntrar till det.
Att samhällsengagemanget är stort bland många unga märker John tydligt i sitt arbete. Och studenten Per beskriver viljan att göra någonting för andra som en väldigt filosofisk fråga.
– Jag vill se till att jag gjort allt jag kunnat och att hjälpa så många som möjligt att hjälpa också. När krisen över har jag gjort mitt i alla fall.
MARIANNE LUNDVALL
Min uppgift blev att använda mitt förtroendekapital och söka kontakter
Fakta:
LÄGG TILL NY KOMMENTAR