Hur kan den som är ny i Sverige lära sig både svenska och hur man röstar eller ringer nödnumret? Genom 55 nya specialskrivna sånger, tror Bilda och Equmeniakyrkan som nu lanserar ett sånghäfte att användas i SFI-grupper, språkkaféer och många andra sammanhang. Sångerna fick gott betyg vid den första utbildningdagen i Arboga.
Alla som har samlats till lanseringstillfället i Örtagårdskyrkan i Arboga jobbar på något sätt med integration, de flesta i kyrkor, en del i kommunal verksamhet.
– Vi är glada och överraskade att så många ville komma till den här kursdagen, säger Sofia Rosén som håller i trådarna.
Hon är anställd av Equmeniakyrkan för att driva detta projekt under hela året. Arboga är först ut att ha en utbildningsdag för ledare som vill använda materialet i sina grupper, och kanske lära ut det till andra ledare.
– Det är så bra att materialet går att använda även för dem som inte är så musikaliska, eftersom det finns inspelad musik att sjunga till, berättar Sofia Rosén.
En av deltagarna är Birgitta Nilsson, Arbogabo och engagerad i en verksamhet som kompletterar Svenska för invandrare, SFI.
– Man mår ju bra av att sjunga och det är ett oerhört effektivt sätt att lära sig svenska på. Man får in språket i munnen även om man inte förstår alla orden, säger hon.
Marie Mattsson och Sofia Eriksson från Kungsör jobbar i en kommunal verksamhet som hämtar upp dem som gått SFI utan att ha lyckats lära sig språket så bra.
– Vi blandar teori med praktik i vår second hand-butik, och ibland sjunger vi. Det här konceptet går verkligen hand i hand med vad vi gör, det är mycket bra, säger Marie Mattsson.
Kursledarna och sångboksförfattarna Andreas Andersson och Jan Mattsson från Göteborg tipsar om hur texterna kan tränas in. De berättar om erfarenheter när de använt sångerna i sina integrationsgrupper och i skolan.
– När man stöter på svårigheter som att en del inte vill eller kan eller vågar sjunga, så brukar de ändå kunna delta genom att läsa texterna i takt. Och efter en tid upptäcker man att de faktiskt sjunger med, säger Jan Mattsson.
Andreas Andersson lämnar pianot och hänger på sig dragspelet och leder hela gänget genom en demokrativisa.
Melodierna är lättsamt poppiga, men när det är dags att sjunga på temat mat är verserna i form av rap. Många i salen tycker det är kul med lite annat än det vanliga.
– Det går ju bra att läsa dem rakt som vi gjorde nu, annars kan man göra det med en annan takt, säger Andreas och demonstrerar hur det kan låta.
Inger och Sven-Erik Nilsson är sedan många år aktiva i språkkafé och lässtuga i Filadelfiakyrkan i Örebro.
– Vi sjunger ibland, både vanliga sånger och SFI-sånger som liknar det här men sjungs på melodier från svenska visor. Det är roligt att få lite nya sånger här i dag, säger Inger.
– Det är inspirerande, man får tips på hur man kan utveckla samlingarna, tillägger Sven-Erik.
De två lärarna Kerstin Hörnquist Åstrand och Mona Ahlin har åkt till Arboga från Heby utanför Uppsala.
– Vi läste på facebook om kursen, och det är ju jättetrevligt. Det är så bra med nya influenser, låtar och idéer, säger Kerstin.
– Ja det här kommer jag att använda i skolan, säger Mona.
Fakta: Svenska med sång
Projektet Svenska med sång ägs av studieförbundet Bilda och Equmeniakyrkan med stöd av organisationen Körkraft.
Sånghäftet med handledning heter Sjung språket och är skrivet av Jan Mattsson och Andreas Andersson.
De 55 pedagogiska sångerna finns på Youtube, Spotify och i appen We are voice.
Koordinator är Sofia Rosén på Equmeniakyrkan.
Utbildningsdagar är hittills planerade i Stockholm 21–22 februari och Göteborg 23 februari.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR