Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, fick med sig publiken i Tångahallen under Equmeniakyrkans utfrågning. Foto: Lina Bronson
Under partiledarutfrågningen pressades Johan Pehrson om Liberalernas inställning till religion. Han gav korta svar på varför konfessionella friskolor ska bort.
Johan Pehrson kom direkt från hetluften till Tångahallen i Vårgårda. Han är i fokus under valrörelsen, då han gått från något av en doldis hos allmänheten, och från tredjeplatsen i Liberalernas partiledarval, för att nu bli partiets frälsare. Han har fört de uträknade Liberalerna långt över fyraprocentspärren i opinionsundersökningarna.
Klädd i vit skjorta, svarta jeans, vita tennisskor verkade han något spänd i inledningen, men slappnade av efterhand och kunde skämta. Det är lätt att förstå att han går hem hos många med sin gemytliga framtoning.
Barnen får inte duscha för länge
Som vanligt inleddes utfrågningen med klimatfrågor av Joakim Hagerius och Britta Hermansson. Till skillnad från flera andra partiledare skyggade inte Johan Pehrson för att tala om ett personligt ansvar för att motverka utsläpp. Han berättade att hans barn brukade få höra att de inte fick duscha hur länge som helst, och att maten skulle tas tillvara.
– Det är en moralisk fråga, att se till att man är noga med elen. Det är ju dum att skicka pengarna till elbolagen när man kan göra andra saker för dem eller lägga pengarna i kollekten.
Men det viktigaste var den stora omläggningen, något som politikerna måste ta ansvar för. Johan Pehrson betonade att Liberalerna är teknikoptimister och han trodde både att insamling och lagring av koldioxid, och kärnkraft är viktiga satsningar för framtiden.
– Det absolut viktigaste är att det byggs ut sol, vind och kärnkraft. Sol och vind är fantastiskt och går relativt snabbt att bygga ut. Men när det inte blåser eller solen skiner så måste vi ha reglerbar kraft, sa han.
Bättre sent än aldrig
Integration har varit en central fråga sedan decennier för Liberalerna. Johan Pehrson lyfta fram att partiet redan för 20 år sedan ville se språkkrav för den som vill bli medborgare i Sverige.
– Det var en del som kallade det rasism, sa han.
Han menade att det grundläggande för att vända utvecklingen i utsatta områden är jobb, språk och skötsamhet. Johan Pehrson tyckte att det skulle ställas krav på de som tar emot bidrag, till exempel att delta i aktiviteter. Han ville också att barn med brister i svenska ska gå på språkförskola, ett förslag som fått mycket kritik.
– Men jag har inte träffat något föräldrapar som inte tycker det är bra att barnen inte lär sig svenska, sa han.
Joakim Hagerius pressade honom. Varför ska dessa åtgärder vända utvecklingen denna gång, när politikerna inte lyckats tidigare. Johan Pehrson menade att partiet inte fått tillräckligt stöd tidigare.
– Nu är vi efterkloka. Då får vi göra det nu som vi skulle gjort redan för 20 år sedan, och det är det näst bästa, sa han.
Han var dock kritisk till statsminister Magdalena Anderssons som ser risker med att för många invandrare med utomeuropisk bakgrund samlas i förorter.
– Det finns ett fokus på etnicitet som jag tycker är konstig, problemet är att de inte har jobbet och språket. Sedan spelar det ingen roll om alla i trappuppgången kommer från Irak.
Johan Pehrson såg civilsamhället som en viktig kraft att bryta segregation. Joakim Hagerius undrade vad han skulle göra för att stötta civilsamhället.
– Det handlar om pengar på bordet, lovade han.
Svårt att svara på meningsfrågor
Utfrågningen blev skarpare när det kom till religion. Joakim Hagerius undrade om det finns en ängslighet i riksdagen kring religion.
– Det kan vara det, men det finns också en insikt om att det finns krafter som vill rulla tillbaka utvecklingen vi haft i Sverige. Det finns en växande separatistisk rörelse med krafter som vill förändra lagstiftning och som vill återinföra hädelsebrott, sa han.
Liberalerna vill stänga de konfessionella friskolorna, och när Johan Pehrson blev pressad hade han svårt att svara på varför dessa skolor egentligen är så skadliga.
– Problemet vi sett är att det finns verksamhet som inte är öppen för alla, sa han.
Precis som andra partiledare fick han frågor om kopplingen mellan psykisk ohälsa och sekulariseringen i samhället. Saknar vi idag verktyg för att hantera ångest och existentiella frågor? Här hade han svårt att förmedla djupare insikter än att människan i ett liberalt samhälle kan välja sitt eget liv.
– Människor gör olika val, somliga tränar, spelar padel, engagerar sig i politik, deltar i kyrkan. Det är olika kall, men det viktiga är att man gör någonting.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR