Milena Bergquist. Foto: Peter Carlsson
Det är ett välkänt faktum att Sverige tog emot finska krigsbarn under andra världskriget. Vad som är mindre bekant är att 22 000 barn – bland annat från Österrike – kom till vårt land efter första världskriget.
Fakta: BOK
Alla dessa barn: Om krigsbarnen från Wien och svenskarna som öppnade sina hem
Milena Bergquist
Natur och Kultur
Bland initiativtagarna fanns ärkebiskopen Nathan Söderblom och prins Carl. Det blev dock Röda korset och det nybildade Rädda barnen som kom att administrera hjälpen.
Två av de barn som kom till Sverige var syskonen Franz Böck (” Franzi”), född - 06 och Maria Josefa Böck (”Mimi”), född -10. De fick dock inte komma till samma familj. Mimi fick komma till två välbärgade systrar i Skåne. Hon fick stanna längre än avsett och hon kom sedan att återvända till Sverige, där hon blev kvar och gifte sig.
Skrivit en bok om sin mormor
Nu har Mimis barnbarn Milena Bergquist skrivit en bok om sin mormor. Hon har systematiskt gått igenom arkiv, lyssnat på en bandinspelning med mormodern samt åkt ner till Wien för att möta människor på plats. Men arbetet har inte varit lätt. Dokumentationen har till stora delar försvunnit och alla släktingar har inte velat träffa henne. Flera av mormoderns brev från sina föräldrar har försvunnit. Varför? Av dem som finns kvar framgår att dessa med tiden blev alltmer hängivna nazister och antisemiter. Hemma i Sverige räddade däremot Milenas morföräldrar aktivt judar på 1940-talet.
I samlingsregering under andra världskriget ingick folkpartisten Thorwald Bergquist – Milenas farfar. Fadern Olle Bergquist har skrivit flera böcker och två av hennes farbröder har varit ambassadörer – Mats Bergquist i London och Lars Bergquist vid Vatikanen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR