Mannen som leder COP 28 vill fortsätta satsa fossilt och sågar forskning.
Världens största klimatmöte är för viktigt för att förvandlas till en fars.
För inte så längesen gick ett stort antal AI-chefer ut och varnade för utvecklingen med artificiell intelligens. Om vi inte stoppar allt ett halvår är vi bortom räddning, var budskapet. Vad hände? När man sätter människor som tjänar stora pengar på saken att stoppa densamma, är utgången inte svårgissad. Inget. Ett halvår har gått förresten.
Den andra stora krisfrågan i världen, klimatet, upplever en liknande kafkaartad situation. Som ordförande för COP 28, FN:s stora klimatmöte i Dubai, sitter en oljeshejk från Förenade Arabemiraten (UAE).
En av förväntningarna på mötet är att det ska resultera i överrenskommelser på att fasa ut fossilbränslen, och stora globala satsningar på förnybar energi. Mannen som leder klimatmötet, Sultan Al-jaber, är dock inte lika säker. Att fasa ut olja, gas och kol, menar han skulle vara att kasta mänskligheten tillbaka till stenåldern.
Lätthittad forskning
Eftersom områdena runt Dubai gjort denna exceptionella resa från ökenland till lyxresort på bara ett par decennier, i stort sett tack vare just oljan, ligger den såklart nära hjärtat.
Men faktum är att just det fossila bränslet är en av de största anledningarna till att jorden snabbt värms upp, och det finns många studier i ämnet. Tillgängliga också för fullständiga noviser, ett enkelt klick bort på valfritt nät.
I en upphettad, ursäkta, diskussion med irländska representanten Mary Robinson vidhåller Al-jaber dock att det inte finns en enda studie som visar hur utfasandet av olja ska bidra till att hejda uppvärmningen till 1,5 graders målet.
I stället gör sig UAE och andra oljestater redo att satsa ännu mer på det som starkast bidrar till klimatkrisen.
Robinson genmälde att tiden håller på att rinna ut och det är först de fattigare länderna med minst skuld i den globala uppvärmningen som kommer få ta smällen.
FN måste ta sitt ansvar. Att låta en oljeshejk leda det viktigaste klimatmötet i världen och där få aggera lobbyist för sina egna företag, får det att framstå som att också klimatfrågan, som ett VM eller OS, kan köpas för pengar.
Priset för klimatet är så mycket högre än aldrig så många sedelbuntar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR