Vilket av evangelierna ska egentligen vara vägledande för kristnas skrivande och talande i offentligheten? Se där, en fråga du troligtvis aldrig funderat över – men kanske borde?
De fyra evangelier som är Nya testamentets startpunkt är på många sätt lika. Men samtidigt som likheterna är många så är även skillnaderna det, och inte minst blir de tydliga i de olika inledningarna. Jag har allt oftare tänkt på de olika evangelierna när jag skannar det kristna flödet i sociala medier. Ibland ser jag Matteus träda fram: Svårtillgängliga uppräknanden av fakta i likhet med hans tämligen hårdkokta släkttavla. Andra gånger är det snarare Lukas jag skymtar, han som inleder med ”Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum ibland oss…”. Det är fint och korrekt men också omständligt. Vid sidan om dessa två olika stilar finns de som snarare går i Johannes fotspår och drar åt det poetiska, som gillar det vackra och hellre hamnar i det något abstrakta.
Han går rakt på sak
Vi kan hoppa över diskussionen om någon av dem är mer bibliska än de andra, eller hur? Vad gäller den aspekten är de jämnbördiga. Men man kan fundera på vilken av dem som borde vara mest användbar i dag. Mitt förslag är evangeliet som hittills inte nämnts – Markus. Han inleder rakt på sak och så enkelt det går: ”Här börjar glädjebudet om Jesus Kristus, Guds son.” Ingen startsträcka, inga omskrivningar, utan bildspråk och med klart fokus på glädjen som Jesus är och innebär.
Bra för facebookanvändare
Det brukar sägas att Markusevangeliet skrevs med kristna utan judisk bakgrund i åtanke, kanske är det den enkla förklaringen till att han avstår djupdykande i bakomliggande fakta, hoppar över bildmässigt mustigt språk och är mån om att försöka fånga intresset direkt samt vara tydlig med den positiva skillnad som Jesus utgör för världen och varje enskild människa?
Och jag tänker: Kanske är detta värt fundera på för oss som använder Facebook eller kommunicerar kring kristen tro på annat sätt? Skriver och talar vi för de redan invigda som har förförståelsen, eller har vi de icketroende utan specifik kristen bakgrund i tydlig åtanke?
I dagens Sverige skulle jag önska fler som tog Markus än de övriga evangelisterna som förebild.
Carl-Henric Jaktlund,
Nationell ledare Alpha Sverige och återkommande gästskribent på Sändarens ledarsida
LÄGG TILL NY KOMMENTAR