Sändarens Per-Erik Lund är den journalist som troligen har närvarat på flest årskonferenser med Equemeniakyrkan. I år såg han svagheten med konsensusmetoden under första förhandlingsdagen - och kommer här med förbättringsförslag.
En tredjedel av kyrkokonferensens beslutspunkter var redan avklarade i det digitala verktygen VoteIT, när förhandlingarna återupptogs på fredagen. Visserligen lätta punkter som skulle gått geschwint igenom även i analogt plenum - men ändå fanns alla förutsättningar för årets årsmöte skulle kunna gå raskt att genomföra utan att för den skull tubba på den demokratiska processen.
Detta var mindre lyckat
Trots att presidiet kastade om ganska friskt i föredragningslistan punkter för att vinna tid blev två motioner ajournerade från lördagen till söndagen vilket knappast kan sägas vara särskilt lyckat.
Den nu sju år beprövade konsensusmodellen hade ett av sina mindre lyckade år. Det är framförallt motionsbehandlingen som känns onödigt långdragen och blev bitvis förvirrande. Det är ett problem med motioner utan klara att-satser, som sedan i diskussion och i plenum tröskas igenom med tillägg och borttagningar.
Konsensusmetoden hade en tuff dag på lördagen. Foto: Emilia Benkel
Men här är fördelarna
Och så upp och ned med de blå eller orangea indikatorkorten. Det torde ibland vara svårt för ombuden att alltid riktigt veta vad man "ger sin värme till" (det är ju temperaturen i årsmötet som indikatorkorten mäter, enligt modellens manual.
Men konsensusmodellen har många fördelar, många fler känner att de får visa sin åsikt även om man inte går upp till talarmicken. Modellen ger också presidiet möjlighet att styra så det blir större bredd i inläggen.
Så skulle det kunna gå till!
Skulle det kanske gå att ändå kombinera konsensusmodellens beslutsgång med att-satsernas återkomst?
- Dag 1: kyrkokonferensen bearbetar motionerna enligt konsensusmodellen och formulerar dem med klara att-satser.
- Dag 2: "Konsensusmotionerna" ställs mot den ursprungliga motionen och kyrkostyrelsens förslag (om de fortfarande är aktuella) med vanligt bifall eller avslag.
Till sist. Det är dags att införa en klädkod på kyrkokonferensen för män. Det är väl numera allmän praxis att män inte ska shorts på jobbet eller i offentliga sammanhang. Men under kyrkokonferensens beslutssession räknade Sändaren åtminstone fem män som i olika ärenden officiellt var uppe på podiet shortsbeklädda. Det ser faktiskt ganska slappt och slarvigt ut. Räck upp ditt orangea kort om du håller med. Eller när det gäller män i shorts kanske det ska vara blått kort…?
LÄGG TILL NY KOMMENTAR