Ingenstans blir samtidens polarisering så tydlig som i amerikanska presidentval.
I motståndares framställan om Trump ställer sig hans anhängare bakom en som vill störta demokratin, är rasist och hatar kvinnor. Själva menar de sig stötta den ende som på riktigt värnar konstitutionen och kan hålla fart i USA:s ekonomi.
Biden då? Väntar identitetspolitiskt kaos på de amerikanska universiteten, vapenembargo för amerikaner och fängslade pastorer. Eller är han bara mannen som ska återupprätta demokratin, rädda klimatet och har modet att sätta svarta kvinnor som baptisten Kamala Harris på vicepresidentens stol?
Dessa två arketypblandingar av hjälte och trickster har i sina nästan ironiska persona blivit perfekta bilder för västvärldens strid om vem som ska äga bilden av vår tid.
Att två sidor så självklart menar sig ha den sanna bilden indikerar att människor inte längre följer samma nyheter eller influerare. Eftersom USA bara ger plats för två världsbilder att fajtas blir det extra tydligt. I Sverige har vi tack och lov ännu ett ganska välfungerande flerpartisystem.
Människor (och politiker) litar mindre på ”etablerade” medier och söker sig istället till sajter som bekräftar ens egen världsbild.
Men kanske handlar allt bara om kommunikation - (o)viljan att förstå den andre.
Låt oss radera Trump och Biden i tanken. Tänk konservativism vs liberalism.
I en vetenskapsartikel av bland annat professorn i socialpsykologi John T. Jost (NYU) framhålls att politisk läggning till stor del tycks avgöras av personligheten.
Den som uppskattar ordning och eftertanke dras åt det konservativa, medan liberalen ofta är kreativ och värdesätter frihet högt.
Att se det så, skulle ju kunna öppna för ett nytt sätt att tänka - där politiska motståndare arbetar ihop. Ett samhälle vill väl inte ”välja bort” olika personlighetstyper?
Ibland behövs den konservative, ibland den liberale. Så är det ju om vi tänker efter i alla våra sammanhang. Behovet av politiska frälsare som Trump/Biden borde minska. Men efterfrågan öka på ödmjuka diskussioner i alla frågor, och därtill med högt i tak. Man kan väl få drömma i alla fall.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR