Hur tänkte vi med den omtvistade ledartexten?

Robert Tjernberg, chefredaktör Sändaren

Publicistfrågor. Debatten kring Magnus Hagevis ledare i vecka 35, om generationsväxling, har varit. Eldig. 
Därför vill jag redogöra för några saker kring hur Sändaren, och jag i egenskap av ansvarig utgivare, tänkt kring publiceringen.  Det skriver Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg.

Första reflektionen - Det kan tolkas som att texten ger uttryck för en sorts ålderism, när Hagevi redogör för åldersskillnaden på bland annat insändartexter för och emot Piensoho. Men hans intention är ju av vad jag kan se endast att ställa en analys för reflektion. 

Formulerat annorlunda


Andra - Det kan tolkas som att texten ger uttryck för att skapa en geografisk konflikt där han skriver att fler "liberalteologiska" tendenser finns i Stockholmsområdet. Här kunde formuleringen varit annorlunda. Men den delen av texten bygger på hur kritiken mot Niklas Piensoho formulerades, och varifrån den kom. 

Vad menas med evangelisk?


Tredje - Så vad menar han då med liberalteologiska tendenser och evangelisk? I ledaren förklarar han det med att "Evangelisk teologi vill sätta Jesus i centrum genom att betona hans offer på korset, en personlig relation med Jesus, vägledning i Bibeln och evangelisation prioriterar en mer liberalteologisk inriktning detta i mindre utsträckning." 
När detta försvinner kan alltså de liberalteologiska tendenserna öka. Sedan hänvisar han till att forskning i området tyder på att denna typ av evangelisk teologi är en viktig faktor för församlingstillväxt. 


Av vad jag kan läsa görs ingen gradering av bättre eller sämre kristna. 

Åtskillnad i teologi?


Men ställs Piensohos teologi mot Karin Wiborns i ledaren? Att det blir fokus på Piensoho i texten ser jag som ett uttryck för att det inte blev någon debatt kring valet av Karin, eller hennes teologi, på kyrkokonferensen. Alla verkar vara överens om att den kraften behövs. 

Vi kan starta om


Nu har debatten liknat ett ställningskrig mellan olika grupperingar, men det finns alltid chans att börja om på ny kula. Min syn på texten är att den kan inbjuda till ett samtal om vad det betyder att en majoritet, men inte alla, verkar vilja se Equmeniakyrkan gå i en mer evangelisk inriktning. 
Hur bygger vi då en gemensam Equmeniakyrka som både är centrerad kring Jesus och låter människan få rejält med plats? 

Låt samtalet börja. Om.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
7 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Carl Lagerkvist
Tur att den gemensamma kyrkan inte byggs på Sändarens ledarsida...
Lisa Plantin Västerortskyrkan
Man måste vara rädd om orden, särskilt ord av identitet. Det vet varje predikant. Därför måste ord väljas med omsorg om de som lyssnar. Att gång på gång använda evangelisk istället för evangelikal tror jag inte är en slump. Med det är ett ord av identitet som många kristna har som en del av sin identitet. Sverige har sedan reformationen haft en evangelisk luthersk kyrka, nu finns identitetsmarkören i evangeliska fosterlandsstiftelsen och i evangeliska frikyrkan. Det är en identitet för många , mycket vidare än vad evangelikal är. Använd rätt ord och lyssna när orden träffar fel och välj andra ord nästa gång. Att välja evangelisk och hänvisa till att så kan det användas inom viss forskning tar inte bort ansvaret att i ett annat sammanhang träffar det fel. Sändaren och Hagevi lyssna på reaktionerna tänk till nästa gång ord ska väljas. .
Bengt Isacson
Jesus var ju BÅDE Gud och människa när han gick här på jorden. Kallelsen för hans kyrka/församling torde innebära att den har samma båda "ben" att stå på
Sten Högberg
Robert Tjernberg. Ditt försök att förklara vad Hagevis ledare egentligen handlade om. Men du tillför tyvärr inte några tydliga klarlägganden. Kanske för att han skriver på ditt uppdrag eller uppslag. Du har ju haft upp åldersfrågan tidigare i en av dina poddar, så det är inte så anmärkningsvärt. Du använder hans två begrepp evangelisk och liberalteolgisk utan att definiera vad det andra begreppet står för, liksom han. För mig har ordet tills nu varit ett skällors från fundamentalistiskt skolade teologer mot dem som ifrågasätter klassiskt kristna dogmer. Jag kanske har fel. Rätta mig i så fall. Jag är en teolog med liberal människosyn därför att det är det budskap som flödar ur evangelierna. Det var det som födde den ”nyevangeliska väckelsen på 1800-talet, den svenska folkväckelse som är myllan för Equmeniakyrkans grundarsamfund. Det är en viktig skillnad mellan de tre. Både metodister och baptister blandar den myllan med gödning från sina internationella organisationer, medan Missionskyrkan inte har en sådan bindning. Den gjorde sig mer fri från auktoritära ledarskap än EFS. Den samlade alla som ville ha Jesus Kärlek som förebild I sitt liv. Kristuscentrerat liv med andra hjälp.
David Berjlund
Om man slår upp "evangelisk" på Wikipedia får man en förklaring som är betydligt mer i samklang med hur ordet generellt används i kyrkor, den börjar med meningen "Evangelisk betecknar kristna kyrkor och rörelser som betonar evangeliet, det vill säga Jesu "glada budskap", i synnerhet Nya testamentets försoningslära." . Säkert betyder "evangelisk teologi" något annat i religionssociologin, men ... en ledare i Sändaren är väl riktad till bredare läsekrets än bara religionssociologerna? Och när nu Robert Tjernberg skriver att "en majoritet, men inte alla, verkar vilja se Equmeniakyrkan gå i en mer evangelisk inriktning" ... dels antar han alltså att valet av biträdande kyrkoledare är ett uttryck för just detta, det är en slutsats som är långtifrån självklar, och dels är frågan: vilka i Equmeniakyrkan vill inte att kyrkan ska bli (ännu) mer evangelisk? Ordet bär starka värderingar, det är omöjligt att komma ifrån. De allra flesta vill vara evangeliska. Mycket få använder "liberalteologi" om sin teologi. Så: det är klart att det ovan skrivna uppfattas som starkt värderande.
Inger Janson
Varför är det så svårt att komma in på Sändaren på nätet jag har betalt avgift för ett år
Lars Gunnar Fränne
Det har varit ett högt tonläge i debatten om Hagevis ledare och en motsättning mellan evangelisk och liberal-teologisk teologi. Jag tror att motsättningen är överdriven. Det är viktigt för både Equmenia kyrkan och de enskilda församlingarna att vi lär oss att hantera och acceptera att medlemmarna tänker olika i vissa frågor. Vi måste fokusera på våra kyrkors överlevnad genom att både stärka tron och engagemanget och att nå ut med tron utanför kyrkväggarna. sakfrågor utan att detta ska orsaka split . Vi måste kunna leva med varandra och acceptera olikheter