Nya bråk på Karolinska. Foto: TT
79 läkare på Karolinska universitetssjukhuset sågar nu arbetsgivarens hantering när Equmeniakyrklige Karin Pettersson, chef för sjukhusets förlossningsvård tvingades bort.
De skriver ett gemensamt upprop för Pettersson i Dagens Nyheter där man menar att det som borde vara meriterande istället blir skäl för avsked.
På Karolinska universitetssjukhuset har nya regelverk, som initialt var tänkta att förebygga skandaler likt den med Paolo Macchiarini, lett till en arbetsmiljö som beskrivs som "kafkaartad" av sjukhusets egna läkare. I en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter framför 79 läkare från sjukhusets kvinnosjukvård stark kritik mot hur dessa regler påverkar både vården och forskningen negativt. De pekar på en situation där åtgärder och ansvarsområden som borde anses meriterande istället blir skäl för uppsägning.
En fördel, inget hinder
Sjukhusets dokument "Kriterier för specialistläkartjänster" betonar vikten av högkvalitativ vård genom vetenskap och utveckling, medan "Vägvisaren", ett annat styrande dokument, tycks skapa hinder för detta genom sina strikta riktlinjer om bisysslor och arbetsfördelning. Exemplifierat av fallet med docent Karin Pettersson, som också sitter i styrelsen för Immanuelskyrkan i Stockholm, vars avskedande har väckt starka reaktioner, argumenterar läkarna att externa aktiviteter som pedagogiska uppdrag och deltagande i vetenskapliga sammanhang felaktigt klassificeras som bisysslor som hindrar deras arbete på sjukhuset.
I Karins fall kritiserades att hon på arbetstid svarat och skickat på mail som bland annat berörde hennes equmeniaförsamling.
Hotar karriärer
Läkarna varnar för att dessa regler inte bara hotar individuella karriärer utan även sjukhusets förmåga att upprätthålla en hög nivå på både vården och den medicinska forskningen. De efterlyser en översyn av rättskansliets makt och regelverk, specifikt dess tolkning av vad som utgör bisysslor, och uppmanar till upprättande av opartiska utredningar för att se över både enskilda fall och de övergripande riktlinjerna.
Slutligen manar debattörerna till en reformation av de nuvarande reglerna för att återställa en mer balanserad och rättvis arbetsmiljö på Karolinska, där forskning och kliniskt arbete kan samexistera till förmån för både patienter och den medicinska vetenskapen
LÄGG TILL NY KOMMENTAR